Καρδιά: Με ποιες παθήσεις συνδέονται ταχυπαλμίες

γυναίκα κρατά μια καρδιά
07-01-2021

Ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα που μπορεί να παρουσιαστούν στην καρδιά είναι οι ταχυπαλμίες ή ταχυκαρδία. Δηλαδή όταν οι καρδιακοί παλμοί ξεπερνούν τους 100 το λεπτό.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι καρδιακοί παλμοί ενός ενήλικα κυμαίνονται μεταξύ 60-100 το λεπτό, οι αθλητές έχουν χαμηλότερες τιμές και τα βρέφη τις υψηλότερες.

Το λεγόμενο «φτερούγισμα» στην καρδιά είναι κάτι που παρατηρείται συχνά, ειδικά σε στιγμές μεγάλης χαράς ή έντονης λύπης και συνήθως είναι αθώο, ειδικά όταν εμφανίζεται σε άτομα νεαρής ηλικίας.
Μία ταχυκαρδία όμως που επιμένει είναι σημάδι που δεν πρέπει να υποτιμηθεί, καθώς μπορεί να υποκρύπτει μια καρδιακή πάθηση.

Παθήσεις που μπορεί να κρύβονται πίσω από τις ταχυπαλμίες στην καρδιά

  • Θυρεοειδής: Ο υποθυρεοειδισμός είναι πάθηση που μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, γι΄ αυτό και πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
  • Αναιμία: Η αναιμία ενοχοποιείται συχνά για αύξηση των παλμών της καρδιάς. Είναι χρήσιμο να κάνετε εξετάσεις αίματος για να αποκλειστεί η αιτία.
  • Στρες: Το έντονο στρες και η υπόταση είναι αιτίες που συχνά προκαλούν ταχυκαρδία. Το υπερηχογράφημα και το ηλεκτροκαρδιογράφημα θα αποκλείσει καρδιολογικό πρόβλημα.
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση / Δυσπεψία: Το κάψιμο στο στέρνο είναι ένδειξη παλινδρόμησης που ίσως συνοδεύεται από ταχυπαλμίες.
  • Φούσκωμα: Αν μετά από κάθε γεύμα έχετε φούσκωμα στο άνω μέρος της κοιλιάς.
  • Παθήσεις του θώρακα: Μια ακτινογραφία θώρακα μπορεί να δείξει αν υπάρχει κάποια ασθένεια στους πνεύμονες που μπορεί να προκαλέσει και ταχυκαρδίες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρδιά: Τι να τρώμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου