Καρδιά: Ο θόρυβος της πόλης προκαλεί προβλήματα

27-06-2017

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν την ατυχία να ζουν στο κέντρο της πόλης με τον θόρυβο και την ρύπανση. Φαίνεται όπως πως αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν να ανησυχήσουν μόνο για τα πνευμόνια τους και το αναπνευστικό τους. Έρευνα Βρετανών ερευνητών δείχνει τώρα πως και η ηχορύπανση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά.

Ερευνητές από την Σχολή Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Νότιγχαμ Τρεντ στη Βρετανία ζήτησαν από εθελοντές να τριγυρνάνε για ψώνια επί 45 λεπτά στο κέντρο της πόλης, φορώντας ηλεκτρονικούς αισθητήρες που κατέγραφαν το ρυθμό της καρδιάς τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Information Fusion. Έδειξαν πως οι εναλλαγές στους θορύβους του περιβάλλοντος είχαν ως συνέπεια τις απότομες μεταβολές στο φυσιολογικό ρυθμό της καρδιάς.
Όπως εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Έιμαν Κάνιο, «αν αυτό επαναλαμβάνεται τακτικά, υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα».

Η μελέτη έδειξε ότι δεν είναι ανάγκη οι θόρυβοι να είναι δυνατοί, καθώς φαίνεται να παίζει μεγαλύτερο ρόλο ότι στο εμπορικό κέντρο της πόλης υπάρχουν συνεχείς αλλαγές στους θορύβους και αυτό είναι που μπορεί να αναστατώσει την καρδιά.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε καρδιολογικό πρόβλημα, αλλά στο μέλλον θα μελετήσουν κατά πόσο άνθρωποι με τέτοια προβλήματα που κατεβαίνουν για ψώνια συχνά στο εμπορικό κέντρο, αλλά και όσοι ζουν μέσα ή γύρω από αυτό, κινδυνεύουν περισσότερο.

Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε άλλες που, τα τελευταία χρόνια, έχουν δείξει ότι το περιβάλλον της καθημερινής ζωής -όπως οι θόρυβοι και η ρύπανση- είναι δυνατό να έχει επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία σε βάθος χρόνου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Θόρυβος και μουσική κουφαίνουν τους νέους
Ο θόρυβος από τα αεροπλάνα μας ανεβάζει την πίεση