Καρδιά: Οι δυο καλύτερες δίαιτες για την υγεία της

καρδιά
13-01-2023

Οι δύο πιο δημοφιλείς δίαιτες στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια, είναι η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα DASH. Και φαίνεται πως κάνουν και οι δυο πολύ καλό στην καρδιά.

Οι δύο δίαιτες είναι παρόμοιες. Αν και μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους, καμία από τις δυο δεν επικεντρώνεται στην απώλεια κιλών.

Όσοι τις ακολουθούν αποκομίζουν πρωτίστως οφέλη για την υγεία τους, ενώ η απώλεια βάρους μπορεί να είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα σε αντίθεση με το να εστιάσει κάποιος μόνο στην απώλεια βάρους και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του επειδή δεν λαμβάνει τα απαραίτητα για τον οργανισμό διατροφικά συστατικά.

Μεσογειακή διατροφή και καρδιά

Η μεσογειακή διατροφή έχει περισσότερη έρευνα πίσω της και διαφημίζεται ως μέσο διατήρησης της υγείας της καρδιάς.

Βασίζεται στην κουζίνα των χωρών της Μεσογείου και είναι συνήθως πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηρούς καρπούς και μονοακόρεστα λίπη όπως το ελαιόλαδο.

Μπορείτε επίσης να τρώτε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, ψαριών και πουλερικών.

Η μεσογειακή προσέγγιση είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αντί για βούτυρο ή λαρδί, μικρές ποσότητες τυριών, μικρές ποσότητες κρέατος, πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και όσπρια.

Δίαιτα DASH και καρδιά

Η δίαιτα DASH (Διατροφική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της υπέρτασης) δημιουργήθηκε από ερευνητικές μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος των ΗΠΑ.

Προορίζεται να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της χοληστερόλης.

Η DASH προβλέπει την κατανάλωση γαλακτοκομικών και συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Η DASH και η μεσογειακή διατροφή έχουν πολλές ομοιότητες, ενώ η μεγαλύτερη διαφορά τους είναι στην ποσότητα των γαλακτοκομικών ου μπορεί να καταναλώσει κανείς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρδιά: Τα τεχνητά γλυκαντικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου