Καρδιά: Όλο και νεότεροι αυτοί που παθαίνουν καρδιακή προσβολή

26-12-2016
Συνήθως συνδέουμε το έμφραγμα και την καρδιακή ανακοπή με μεγαλύτερες ηλικίες. Κι όμως! Φαίνεται τα θύματα των καρδιακών προβλημάτων είναι ολοένα και νεότερα. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.
 
Οι ερευνητές από την Κλινική του Cleveland στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο σε πάνω από 3.900 ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία για την πιο σοβαρή και θανατηφόρο μορφή καρδιακής προσβολής που είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Χώρισαν τα αρχεία των ασθενών με καρδιακή προσβολή που συνέλεξαν κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων της μελέτης (από το 1995 – 2014) σε τέσσερις ομάδες.
Διαπίστωσαν πως ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που είχαν καρδιακό επεισόδιο μειώθηκε από τα 64 έτη στα 60. Παράλληλα ο επιπολασμός της παχυσαρκίας μεταξύ των ασθενών αυξήθηκε από 31%-40%.
 
Από την έρευνα, η οποία δημοσιοποιήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο FoxNews, φάνηκε επίσης πως το ποσοστό των ασθενών με καρδιακή προσβολή που είχαν διαβήτη αυξήθηκε από 24% σε 31%, και το ποσοστό των ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση αυξήθηκε από 55% σε 77%, κατά την ίδια περίοδο.
Επιπλέον, το ποσοστό των ασθενών με καρδιακή προσβολή που κάπνιζαν αυξήθηκε από 28% σε 46%. Και το ποσοστό των ασθενών με τρεις ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για αυτό το είδος της καρδιακής προσβολής αυξήθηκε από 65% στο 85%.
 
 
Αυτό το είδος της καρδιακής προσβολής συμβαίνει όταν μια από τις κύριες αρτηρίες της καρδιάς είναι εντελώς αποκλεισμένη από πλάκα, η οποία σταματά τη ροή του αίματος. Αν το άτομο βιώνει αυτό το πρόβλημα, έχει υψηλό κίνδυνο θανάτου ή αναπηρίας και μόνο με άμεση ιατρική βοήθεια μπορεί να αυξήσει και τις πιθανότητες επιβίωσης.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας που θα παρουσιαστεί στην 65η Ετήσια Επιστημονική Σύνοδο Καρδιολογίας του Αμερικανικού Κολεγίου, Δρ. Σαμιρ Καπάντια, είναι πολύ σημαντικό να τονίσουν οι θεράποντες ιατροί στους ασθενείς τους όταν τους επισκέπτονται για τις συνήθεις εξετάσεις τους, το θέμα της πρόληψης με στόχο να μειωθούν οι παράγοντες κινδύνου.
Η μείωση του σωματικού βάρους, η υγιεινή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα είναι τα βασικά πεδία για την πρόληψη. Σημείωσε ωστόσο, ότι σε γενικές γραμμές η ιατρική κοινότητα έχει κάνει καλή δουλειά ως προς το θέμα της πρόληψης, αλλά η μελέτη αυτή δείχνει ότι είναι απαραίτητο να γίνουν περαιτέρω βήματα.
 
Σύμφωνα με τον Δρ. Καπάντια πολλοί είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου γι αυτού του τύπου την καρδιακή προσβολή, που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Οι κίνδυνοι μπορούν να μειωθούν για παράδειγμα, αυξάνοντας την άσκηση, διακόπτοντας το κάπνισμα και κάνοντας μια πιο υγιεινή διατροφή. «Μην περιμένετε μέχρι να διαγνωστείτε με πρόβλημα στην καρδιά για να αρχίσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας,  δίνοντας προσοχή στον τρόπο ζωής σας και τις διατροφικές σας επιλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
 
Από την άλλη, ο επικεφαλής του τμήματος καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο North Shore στο Manhasset, της Νέας Υόρκης, Δρ Rajiv Jauhar, ο οποίος όμως δεν συμμετείχε στη μελέτη αυτή, σημείωσε ότι, αν και ιατρικές θεραπείες για την καρδιακή νόσο έχουν βελτιωθεί με την πάροδο των ετών, τα ευρήματα δείχνουν ότι η πρόληψη παραμένει το κλειδί.
Τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και ο διαβήτης πρέπει να αντιμετωπιστούν με πιο επιθετικά, δήλωσε ο Δρ Jauhar. «Οι γιατροί θα πρέπει να προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν με τους ασθενείς τους περισσότερο σχετικά με αυτούς τους παράγοντες κινδύνου» τόνισε ο Δρ. Jauhar.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: