Καρδιά: Τα τηγανητά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου

08-07-2019

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γιατρός για να ξέρει πως τα τηγανητά φαγητά δεν είναι κι ο,τι καλύτερο για την υγεία του. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως τα πολλά τηγανητά φαγητά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Ερευνητές από το Νοσοκομείο VA Boston Healthcare System στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν περισσότερους από 150 χιλιάδες εθελοντές με σκοπό να δουν εάν οι τηγανητές τροφές εμποδίζουν τα αιμοφόρα αγγεία.
Αξιολόγησαν την διατροφή 154.663 μελών του στρατού αμέσω του προγράμματος Million Veterans Programme (MVP), το οποίο συλλέγει στοιχεία για άνδρες και γυναίκες.

Οι εθελοντές, οι οποίοι απαρτίζονταν στο 90% του συνόλου από άντρες, απάντησαν σε ερωτήσεις αναφορικά με τη συχνότητα που καταναλώνουν τηγανητά φαγητά.
Αναλύθηκαν επιπλέον τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας των βετεράνων, οι οποίοι είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 64 έτη, για να διαπιστωθεί η τάση εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ειδικοί είναι πως ακόμη κι αν τρώμε μόνο μία φορά την εβδομάδα τηγανητά τρόφιμα αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου.
Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται τόσο όσο αυξάνονται και τα τηγανητά που καταναλώνουμε, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Παράλληλα, το λάδι όταν θερμαίνεται απελευθερώνει αλδεΰδες, χημικές ουσίες που ενδεχομένως αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και μειώνουν την «καλή» χοληστερόλη.

Τα τηγανητά τρόφιμα τείνουν επίσης να είναι πολύ λιπαρά και υψηλά θερμιδικά. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει το «μπλοκάρισμα» των αρτηριών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο της καρδιακής προσβολής.

Τα ευρήματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι η στεφανιαία νόσος είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτυχθεί αν οι βετεράνοι καταναλώνουν τηγανητά, ακόμη και αν είναι μία φορά την εβδομάδα με τον κίνδυνο αυτό να αυξάνεται κάθε φορά που καταναλώνουν τηγανητά.

Επιστημονικές μελέτες στο παρελθόν έχουν συνδέσει τα τηγανητά με πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τηγανητά: Μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο θάνατο στις γυναίκες