Καρδιά: Υψηλότερη η θνησιμότητα από καρδιακή αρρυθμία στις γυναίκες

άνδρας παθαίνει ανακοπή στην καρδιά
30-01-2021

Η καρδιά είναι το ζωτικότερο όργανο του οργανισμού μας. Χρειάζεται λοιπόν και περισσότερη προσοχή. Πολλοί βέβαια αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά τους. Προβλήματα όπως η αρρυθμίες στους καρδιακούς παλμούς. Κοινώς κολπική μαρμαρυγή.

Μελέτη αναφέρει ότι το 1990, στην Ελλάδα, καταγράφηκαν:

  • 62.853 περιστατικά από κολπική μαρμαρυγή σε άνδρες
  • 36.339 περιστατικά από  κολπική μαρμαρυγή σε γυναίκες

Το 2017 οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 55.094 για τους άνδρες και 33.610 για τις γυναίκες.

Οι πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από κολπική μαρμαρυγή σε σχέση με τις λιγότερο πλούσιες χώρες. Σύμφωνα με την νέα ευρωπαϊκή μελέτη, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι γυναίκες είναι πιθανότερο από ό,τι οι άνδρες να πεθάνουν εξαιτίας της εν λόγω πάθησης. Η Ελλάδα εμφανίζει διαχρονικά μείωση περιστατικών και στα δύο φύλα.

Η έρευνα για την καρδιά και τις αρρυθμίες

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό «European Heart Journal», ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 1990-2017 για 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα. Βρέθηκαν μεγάλες διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα. Πιθανώς λόγω διαφορών στην παχυσαρκία, την κατανάλωση αλκοόλ, την καθιστική ζωή και άλλους παράγοντες κινδύνου. Πιο βασικό κοινό στοιχείο: ότι τα περιστατικά καρδιακής αρρυθμίας είναι συχνότερα στους άνδρες, αλλά πιο θανατηφόρα στις γυναίκες.

Η Σουηδία εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστό θανάτων από κολπική μαρμαρυγή μεταξύ των ανδρών και των γυναικών (εννέα θανατηφόρα περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους ετησίως), με συνεχή αύξηση τα τελευταία χρόνια. Υψηλά είναι τα ποσοστά και στη Γερμανία (επτά θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους), όπου, επίσης, παρατηρείται αυξητική τάση. (Δείτε εδώ τον σχετικό σύνδεσμο της επιστημονικής δημοσίευσης).

Η αναλογία θανάτων/κρουσμάτων από κολπική μαρμαρυγή δεν έχει βελτιωθεί διαχρονικά στην Ευρώπη, αντίθετα σε πολλές χώρες εμφανίζεται επιδείνωση, παρά τις προόδους στη θεραπεία.

Η Ελλάδα, πάντως, είναι μία από τις χώρες όπου η εικόνα εμφανίζει βελτίωση με το πέρασμα του χρόνου: Η μελέτη αναφέρει ότι το 1990, στη χώρα μας, καταγράφηκαν 62.853 περιστατικά σε άνδρες και 36.339 σε γυναίκες, ενώ το 2017 οι αντίστοιχοι αριθμοί ήσαν 55.094 (άνδρες) και 33.610 (γυναίκες), συνεπώς υπήρξε μείωση και στα δύο φύλα.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία πάθηση, στην οποία η καρδιά έχει ανώμαλο και συχνά πολύ γρήγορο ρυθμό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρδιά: Με ποιες παθήσεις συνδέονται ταχυπαλμίες