Καρκίνος: Αντιβιοτικό εμποδίζει την επιστροφή των όγκων

20-10-2018

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους του καρκίνου είναι η επανεμφάνιση του ακόμα κι αν πιστεύουμε πως τον έχουμε νικήσει. Τώρα, Βρετανοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως κατάφεραν να βάλουν φρένο στην επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού μέσω ενός κοινού αντιβιοτικού που χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει την πνευμονία, την ιγμορίτιδα, τα χλαμύδια και τη σύφιλη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Salford στη Βρετανία βρήκαν πως η λήψη μιας μικρής δόσης δοξικυκλίνης για μόλις δύο εβδομάδες ήταν αρκετή για να προκαλέσει τον θάνατο των επιθετικών κυττάρων που οδηγούν στην επανεμφάνιση των όγκων. H πιθανότητα επανεμφάνισης ενός καρκίνου έχει άμεση σχέση με το πόσο προχωρημένος ήταν και το θεραπευτικό σχήμα που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπισή του, σε γενικές γραμμές κυμαίνεται, όμως, σε ποσοστό 3%-15%.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε ένα μικρό δείγμα ασθενών, που έλαβαν 200 mg δοξικυκλίνης για δύο εβδομάδες πριν υποβληθούν σε ογκεκτομή, όμως χαρακτηρίστηκαν πολλά υποσχόμενες.

Οι ειδικοί πήραν δείγματα ιστού από τις γυναίκες στη διάρκεια του χειρουργείου και στη συνέχεια αξιολόγησαν στο εργαστήριο τη δυνατότητα των κυττάρων να δημιουργούν αντίγραφα του εαυτού τους και να εξαπλώνονται. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι στις γυναίκες που είχαν λάβει το αντιβιοτικό τα καρκινικά κύτταρα είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες να επιβιώσουν, πολλώ δε μάλλον να επανεμφανιστούν μετά τη θεραπεία.

«Με δεδομένο ότι η δοξικυκλίνη είναι διαθέσιμη από το 1967, είχαμε ένα φάρμακο με αντικαρκινική δράση κάτω από τη μύτη μας εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια» τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Michael Lisanti.

Πέρα από το γεγονός ότι έρχεται να καλύψει ένα θεραπευτικό κενό (καθώς ελάχιστα φάρμακα υπήρχαν για τη μείωση του κινδύνου της υποτροπής), η δοξικυκλίνη έχει ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα: Είναι ένα πολύ φθηνό μεν, πολύ αποτελεσματικό δε αντιβιοτικό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος: Όσοι ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες κινδυνεύουν λιγότερο
Καρκίνος: Τον προκαλεί η κακή διατροφή;