Καρκίνος και σωματικό βάρος

Η μελέτη έδειξε ότι η απώλεια κιλών μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ενός ατόμου να μην αναπτύξει αυτούς τους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, των νεφρών, των ωοθηκών, του ήπατος και του παγκρέατος.

«Αυτή η μελέτη ενισχύει το πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία ως χρόνια πάθηση», δήλωσε η ερευνήτρια Δρ. Kenda Alkwatli, κλινική συνεργάτιδα της κλινικής Cleveland.

«Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα αυτά θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την απώλεια βάρους για την αντιμετώπιση των συννοσηροτήτων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου σε ασθενείς με παχυσαρκία».

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τους ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας 100.000 και πλέον παχύσαρκων ασθενών στην Κλινική Cleveland, εκ των οποίων περισσότεροι από 5.300 εμφάνισαν καρκίνο.

Παρακολούθησαν τις μεταβολές του ΔΜΣ σε διαστήματα τριών, πέντε και δέκα ετών πριν από τη διάγνωση του καρκίνου ενός ατόμου και τις συνέκριναν με τις ομάδες ελέγχου.

Διαπίστωσαν ότι η απώλεια βάρους θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει τους περισσότερους καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία μέσα σε διάστημα πέντε ετών.

Για παράδειγμα, ο κίνδυνος καρκίνου των νεφρών μειώθηκε μέσα σε τρία χρόνια και ο καρκίνος του ενδομητρίου σε τρία και πέντε χρόνια. Ο κίνδυνος πολλαπλού μυελώματος μειώθηκε εντός 10 ετών.

Επιπλέον, η απώλεια βάρους φάνηκε επίσης να προστατεύει τους ανθρώπους από 16 άλλους καρκίνους που δεν έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν το μελάνωμα και οι καρκίνοι του δέρματος, των πνευμόνων, των γεννητικών οργάνων, των ματιών, του εγκεφάλου και του πεπτικού.

Οι ερευνητές θα εξετάσουν στο μέλλον αν τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, όπως το Wegovy και το Zepbound, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο της Φλόριντα.