Καρκίνος: Αυτά είναι τα συστατικά που ενοχοποιούν τις βαφές μαλλιών

μαλλιά βαφή καρκίνος
02-05-2022

Συνήθως, για να εμφανιστεί ο καρκίνος πρέπει να υπάρξουν μια σειρά από παράγοντες. Ένας από αυτούς μπορεί να είνα και οι χημικές ουσίες που υπάρχουν σε διάφορα προϊόντα που χρησιμοποιούμε. Όπως για παράδειγμα οι βαφές μαλλιών.

Καρκίνος: Τα συστατικά που ενοχοποιούνται

Όταν μιλάμε για βαφές μαλλιών και καρκίνο, όλα καταλήγουν σε αυξημένο κίνδυνο και όχι σε αιτιότητα. Και οι ύποπτοι πίσω από αυτόν τον σύνδεσμο είναι οι μόνιμες βαφές μαλλιών καθώς οι αρωματικές αμίνες συνδέονται με τον καρκίνο. Ένοχη είναι και η ουσία PPD αν και μπορεί να βρίσκεται με άλλα ονόματα στη λίστα των συστατικών της βαφής όπως 1,4-Διαμινοβενζόλιο και 1,4-Φαινυλενοδιαμίνη.

Τα 3 είδη βαφής μαλλιών

Οι βαφές μαλλιών διατίθενται σε τρία είδη

  • οξειδωτικές (μόνιμες)
  • άμεσες (ημι-μόνιμες ή προσωρινές)
  • φυσικές βαφές

Οι βαφές που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι πρώτες, οι οποίες υποβάλλονται σε χημικές αντιδράσεις για να δημιουργήσουν την χρωστική ουσία που εναποτίθεται αρχικά στις ρίζες των μαλλιών και στη συνέχεια σε όλο το κεφάλι για να καλύψουμε τα λευκά, τα γκρίζα ή να αλλάξουμε ριζικά χρώμα.

Ποιοι κινδυνεύουν από καρκίνο

Υπάρχει ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος για καρκίνωμα των βασικών κυττάρων στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών, εν αντιθέσει με όσες προτιμούν να αφήσουν τα μαλλιά τους στη φυσική τους απόχρωση.

Ελλοχεύει, επίσης, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού και καρκίνου των ωοθηκών στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν μακροπρόθεσμα μόνιμες βαφές.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Anticancer Research αναφέρει ότι η προσωπική χρήση βαφών μαλλιών σχετίζεται με 18,8% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One αυξάνει τα ποσοστά κινδύνου για τον ίδιο καρκίνο αναφέροντας ότι αγγίζει το 23%.

Οι γυναίκες με σκούρα μαλλιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για λέμφωμα Hodgkin, ενώ στον αντίποδα οι γυναίκες με φυσικά ανοικτόχρωμα μαλλιά έχουν αυξημένο κίνδυνο για βασικό κυτταρικό καρκίνωμα.

Επίσης, οι κομμωτές που εκτίθενται λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους σε αυτές τις χημικές ουσίες, είτε μέσω της άμεσης επαφής το δέρμα των χεριών τους είτε λόγω της εισπνοής των αναθυμιάσεων τους, θεωρούνται πιο επιρρεπείς στον καρκίνο. Η έρευνα προσθέτει ακόμη περισσότερους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης και η οξεία μυελογενή λευχαιμία.

Μελέτες διαπίστωσαν ότι η προσωπική χρήση βαφής μαλλιών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αυτών των μορφών καρκίνου, όπως:

  • Καρκίνος του μαστού
  • Λέμφωμα Hodgkin
  • Χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία
  • Πολλαπλό μυέλωμα

Οι αντικρουόμενες απόψεις

Η Amanda Finch, υπεύθυνη πληροφοριών υγείας στο Cancer Research UK, δήλωσε: «Αν και ορισμένες μελέτες συνδέουν τη βαφή μαλλιών με τον καρκίνο, συχνά ζητούν από τους ανθρώπους να θυμούνται ποια προϊόντα χρησιμοποίησαν καθώς και τη συχνότητα χρήσης τους». Συνεχίζοντας εξηγεί: «Τα συστατικά αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και διαφέρουν μεταξύ των χωρών, γεγονός που δημιουργεί μια περίπλοκη εικόνα και δεν σημαίνει ότι τα προϊόντα προκαλούν καρκίνο ή ότι οι άνθρωποι πρέπει να τα αποφεύγουν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση της βαφής μαλλιών δεν προκαλεί καρκίνο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος: Το 24-42,5% των καρκίνων εντοπίζεται μετά από εισαγωγή στα επείγοντα