Καρκίνος: Η ασπιρίνη είναι ασπίδα προστασίας

26-12-2016
Μέχρι τώρα παίρναμε την ασπιρίνη για να καταπολεμήσουμε κάποιον πόνο. Ορισμένοι γιατροί τα τελευταία χρόνια συνιστούν ασπιρίνη και για την καλή υγεία της καρδιάς. Τώρα, νέα έρευνα Δανών επιστημόνων έδειξε πως η ασπιρίνη μπορεί να είναι ασπίδα και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
 
Ερευνητές από το Κέντρο Ερευνών της Δανικής Εταιρείας Καρκίνου στην Κοπεγχάγη μελέτησαν στοιχεία που πήραν από 113.000 ανθρώπους. Στόχος τους να βρουν ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην ασπιρίνη και τον καρκίνο. Και συγκεκριμένα, τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, έδειξαν πως η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης καθημερινά για τουλάχιστον πέντε έτη φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 27%, και η χρήση ΜΣΑΦ (όχι ασπιρίνη) για τουλάχιστον πέντε έτη φαίνεται να τον μειώνει κατά 30%.
 
Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, πάνω από το 90% των περιπτώσεων διαγιγνώσκονται σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Αυτά λοιπόν τα ευρήματα θα βοηθήσουν σημαντικά στην καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
 
Βέβαια, η λήψη ασπιρίνης δεν μετέβαλε τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου. Όπως είπε στο Reuters ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Soren Friis “παρ’ εκτός και αν η ασπιρίνη σε χαμηλή δόση λαμβάνεται συνεχώς (καθημερινά), υπάρχει πολύ μικρή προστασία έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου”.
 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: