Ο καρκίνος του μαστού είναι η πλέον συχνή μορφή της νόσου για τις γυναίκες. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει πως η διατροφή με λίγα λιπαρά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.
Ο καρκίνος μαστού και η διατροφή
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο του μαστού κατά 21%. Επιπλέον, οι γυναίκες που ακολουθούν αυτή τη διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά 15%.
Πρόκειται για τη μοναδική μέχρι στιγμής έρευνα που παρέχει τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες αποδείξεις ότι μια διατροφική παρέμβαση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου των γυναικών από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Rowan Chlebowski, από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας του Λος Άντζελες.
Η διατροφή σχετίζεται άμεσα με τον καρκίνο. Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με 12 διαφορετικές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο.
Μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, πιστεύεται ότι βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο.
Τι λένε οι ειδικοί
Η νέα μελέτη εξέτασε την επίδραση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στην επίπτωση του καρκίνου του μαστού και τις πιθανότητες θανάτου από αυτόν.
Σχεδόν 49.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από 40 κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Οι γυναίκες ήταν μεταξύ 50 και 79 ετών και δεν είχαν ιστορικό καρκίνου του μαστού. Το 80% των γυναικών ήταν λευκές, κάτι που σύμφωνα με την Chlebowski ταίριαζε με τον πληθυσμό όταν άρχισε η μελέτη.
Μεταξύ του 1993 και του 1998, οι γυναίκες εγγράφηκαν τυχαία σε μία από τις δύο ομάδες διατροφής. Η μία ομάδα ακολουθούσε κανονική διατροφή. Το 32% των θερμίδων προέρχονταν από λιπαρά. Η ομάδα με τα χαμηλά λιπαρά στόχευε το 20% ή λιγότερο των θερμίδων να προέρχεται από λιπαρές τροφές.
Η ομάδα διατροφής με χαμηλά λιπαρά έχασε 3% περισσότερο βάρος από τα μέλη της άλλη ομάδας.
Οι γυναίκες της ομάδας διατροφής με λίγα λιπαρά, ακολούθησαν τη διατροφή για περίπου 8,5 χρόνια. Και οι δύο ομάδες παρακολουθήθηκαν για περίπου 20 χρόνια.
Όσες ακολούθησαν διατροφή με λίγα λιπαρά δεν κατάφεραν να πετύχουν το στόχο 20% ή λιγότερο των θερμίδων να προέρχονται από λιπαρά, αλλά το ποσοστό κυμάνθηκε γύρω στο 25%, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αύξησαν όμως την πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών.
«Η δίαιτα πέτυχε τον στόχο σε χαμηλότερο βαθμό από ό,τι είχαμε αρχικά σχεδιάσει, αλλά είδαμε ότι μια διατροφή στην οποία το 25% έως 27% προέρχεται από λιπαρά είναι σε μεγάλο βαθμό εφικτή», δήλωσε η Chlebowski.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος μαστού: Οι τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης και θανάτου