Καρκίνος μαστού: Η νυχτερινή εργασία τελικά δεν αυξάνει τον κίνδυνο

30-05-2019

Αμέτρητες έρευνες είχαν ασχοληθεί με τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Τώρα, μια νέα μελέτη Βρετανών επιστημόνων, δείχνει πως σε αντίθεση με όσα πίστευε μια μερίδα ειδικών, η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες δεν συνδέεται τελικά με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου μελέτησαν επι δέκα χρόνια περίπου 103.000 γυναίκες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν 
το βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Journal of Cancer».

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Μάικλ Τζόουνς και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που εργάζονται συχνά τα βράδια, δεν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σε σχέση με εκείνες που δεν κάνουν νυχτερινή εργασία.Η νέα μελέτη ανέλυσε στοιχεία για εργαζόμενες σε διάφορα επαγγέλματα, οι οποίες σε συχνή βάση δούλευαν για χρόνια ανάμεσα στις δέκα το βράδυ και στις επτά το πρωί. Η μέση ηλικία των γυναικών ήταν τα 45 χρόνια και, από τις συνολικά 103.000 εργαζόμενες γυναίκες, σχεδόν οι 18.000 (ποσοστό 17,5%) έκαναν νυχτερινές βάρδιες μέσα στην τελευταία δεκαετία. Από αυτές, οι 2.059 γυναίκες διαγνώσθηκαν με καρκίνο του μαστού μέσα στην επόμενη εξαετία.

Ήδη από τη δεκαετία του 1970 είχαν υπάρξει ενδείξεις ότι οι νυχτερινές βάρδιες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο οι εργαζόμενες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IACR) είχε ανακοινώσει το 2007 ότι η νυχτερινή εργασία διαταράσσει το βιολογικό «ρολόι» και είναι «πιθανώς καρκινογόνα».

Οι έως τώρα έρευνες δεν είχαν καταλήξει σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα. Μια μετα-ανάλυση του 2016 είχε βρει μικρή έως ανύπαρκτη σχέση ανάμεσα στη νυχτερινή εργασία και στον καρκίνο του μαστού. Η νέα μελέτη φαίνεται να το επιβεβαιώνει αυτό και να δίνει μια οριστικά καθησυχαστική απάντηση. Τα ευρήματα της θα ληφθούν υπόψη από την IACR, η οποία θα δημοσιοποιήσει φέτος το καλοκαίρι τα νέα συμπεράσματα της για τη σχέση νυχτερινής εργασίας και καρκίνου.

Η ανάλυση δεν βρήκε να υπάρχει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στη νυχτερινή εργασία και στον αυξημένο κίνδυνο για τον συγκεκριμένο καρκίνο, που είναι ο πιο συνηθισμένος στις γυναίκες. Δεν υπήρχε κάποια σχέση ούτε με το είδος της νυχτερινής εργασίας, ούτε με την ηλικία που οι γυναίκες ξεκινούσαν να εργάζονται το βράδυ, ούτε με το αν αυτό συνέβαινε πριν ή μετά την πρώτη εγκυμοσύνη.

«Μολονότι οι νυχτερινές βάρδιες μπορεί να έχουν άλλες συνέπειες για την υγεγία των ανθρώπων, καθώς ακόμη δεν ξέρουμε την επίπτωση της διατάραξης του βιολογικού ρολογιού για πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους, είναι καθησυχαστικό ότι, όπως διαπιστώσαμε, οι νυχτερινές βάρδιες δεν συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού», δήλωσε ο δρ Τζόουνς, ειδικός στη γενετική και στην επιδημιολογία.

Ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού επηρεάζεται από ένα συνδυασμό γονιδίων, περιβάλλοντος και τρόπου ζωής (π.χ. αν μια γυναίκα ξεκινήσει το κάπνισμα στην εφηβεία, κινδυνεύει περισσότερο). Η αιτία της ασθένειας συνήθως δεν είναι μόνο μία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Νυχτερινή εργασία: Πως κάνει κακό στην υγεία μας