Καρκίνος Μαστού: Μία μαστογραφία δε φτάνει

26-12-2016

«Ο καρκίνος του μαστού δεν εντοπίζεται μόνο με μία μαστογραφία. Η έγκαιρη διάγνωση απαιτεί κλινική εξέταση, μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστού», υποστηρίζει στο healthview.gr η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα.

του Λεωνίδα Καλλιδώνη

Η άποψη ότι για τον εντοπισμό του καρκίνου του μαστού αρκεί μια κλασική απεικονιστική εξέταση, όπως αυτή της μαστογραφίας, σήμερα αναθεωρείται. Η εμπειρία δείχνει ξεκάθαρα ότι ο καρκίνος του μαστού έχει τα υψηλότερα ποσοστά σωστής διάγνωσης ( 97-98%) μόνο εφόσον ακολουθείται το τρίπτυχο «κλινική εξέταση, μαστογραφία, υπέρηχοι». Όπως επισημαίνει, μάλιστα, μιλώντας στο healthview.gr η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, επ. καθηγήτρια Ιατρικής Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα, «…για να μπορούμε να μιλάμε για σωστή διάγνωση του καρκίνου του μαστού θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση κάθε Ελληνίδας σε εξειδικευμένα Κέντρα Μαστού». Προς την κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, στρέφονται οι πιέσεις της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας προς την Πολιτεία.

Η Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα μιλάει, ακόμη, για το Ίδρυμα «Έλλη Λαμπέτη», ένα καταξιωμένο κέντρο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που ήδη, στα 7 χρόνια λειτουργίας του, έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε περισσότερες από 4.500 γυναίκες και τις οικογένειές τους.

-Ποιο είναι το επιδημιολογικό προφίλ του καρκίνου του μαστού στον Ελληνικό πληθυσμό;

Το επιδημιολογικό προφίλ του καρκίνου μαστού συναντάται βασικά σε γυναίκες άτεκνες ή με καθυστερημένη σε ηλικία εγκυμοσύνη, με έναρξη της περιόδου σε μικρή ηλικία ή με καθυστερημένη εμμηνόπαυση, γυναίκες με ποικιλότροπη χρήση ορμονών, παχύσαρκες, εσωστρεφείς γυναίκες με βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού και, το βασικότερο όλων, σε γυναίκες με παρατεταμένη ψυχική ένταση. Ασφαλώς ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μαστού αυξάνει με την ηλικία, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την εμφάνισή του και σε νεαρές γυναίκες. Και ακόμη, το υψηλό κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο, η υψηλή μόρφωση, αλλά και κάποιοι διαιτητικοί παράγοντες όπως η αυξημένη κατανάλωση ζωικών λιπών και οινοπνεύματος φαίνεται να επιδρούν θετικά στην ανάπτυξη καρκίνου μαστού.

-Τι είναι αυτό που κάνει τον καρκίνο του μαστού να φοβίζει μια γυναίκα περισσότερο από κάθε άλλη μορφή καρκίνου;

Αν και τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αρκετά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν από λίγες δεκαετίες, ο καρκίνος του μαστού ήταν συνυφασμένος με την αντίστροφη μέτρηση προς το θάνατο. Επιπλέον, η μαστεκτομή χαλάει τις περισσότερες φορές την εικόνα του σωματικού εγώ αφού ο μαστός είναι ένα όργανο σε εμφανές και εξωτερικό σημείο του σώματος. Σήμερα όμως με την ολοένα και πιο έγκαιρη εντόπιση του καρκίνου του μαστού όπου τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται μαστεκτομή και με τη δυνατότητα άμεσης ανάπλασής του, μετά την μαστεκτομή, οι γυναίκες έχουν αρχίσει να το αντιμετωπίζουν με λιγότερο φόβο.

-Αρκετές γυναίκες αμφισβητούν την αξία της τακτικής αυτοεξέτασης των μαστών. Τι δείχνει η εμπειρία, ωστόσο;

Από τη διεθνή εμπειρία φαίνεται ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε τακτική αυτοεξέταση – δηλαδή μηνιαία εξέταση και ψηλάφηση των μαστών από την ίδια τη γυναίκα – βοηθούνται σημαντικά στην ευαισθητοποίηση τους απέναντι στα προβλήματα του μαστού και κατά συνέπεια και στον καρκίνο. Δεν είναι όμως πανάκεια και σίγουρα δεν μπορεί να ανακαλύψει μη ψηλαφητές, μικρές βλάβες.

-Πέρα από την κλασική μαστογραφια, θεωρείτε ότι η γυναίκα πρέπει να υποβάλλεται, συμπληρωματικά, και σε υπέρηχο μαστών; Υπάρχουν εξελίξεις σε τεχνολογικό επίπεδο που να καθιστούν τη συγκεκριμένη εξέταση αξιόπιστη για τον καρκίνο μαστού;

Για να είναι αξιόπιστη μια μαστογραφία θα πρέπει ναι είναι καλής ποιότητας, να γίνεται σε ειδικά μηχανήματα, τους μαστογράφους, να έχει πάντα δυο λήψεις για τον κάθε μαστό και ο γιατρός που θα την διαβάσει να είναι εξειδικευμένος. Με τη μαστογραφία μπορούν να ανακαλυφθούν μικρές μη ψηλαφητές βλάβες αλλά μπορεί να χαθούν – και στα καλύτερα ακόμη Κέντρα του εξωτερικού – και κάποιοι καρκίνοι που δεν είναι ακτινοσκιεροί. Γι’ αυτό όσο σημαντική κι αν είναι η μαστογραφία στη διερεύνηση των παθήσεων του μαστού, δεν είναι πανάκια. Παντού χρειάζεται ο συνδυασμός περισσότερων από δυο εξετάσεων. Έτσι, το τρίπτυχο κλινική εξέταση, μαστογραφία και υπέρηχοι ανεβάζουν το επίπεδο της σωστής διάγνωσης στο 97 – 98%.

-Μπορούν τα όποια πιθανά προβλήματα διάγνωσης για τον καρκίνο του μαστού να λυθούν με την ψηφιακή μαστογραφία;

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι η εξελιγμένη μορφή της μαστογραφίας, έχει λιγότερη ακτινοβολία και μεγαλύτερη ευκρίνεια. Επιβάλλεται να γίνεται στις νεότερες ηλικίες, δηλαδή από 55 χρόνων και κάτω, στις άτεκνες γυναίκες και σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες αν ο μαστός τους είναι πυκνός. Ωστόσο, ούτε η ψηφιακή μαστογραφία μόνη της μπορεί να αναδείξει όλα τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν σε μια ολοκληρωμένη, σωστή διάγνωση.

-Υπάρχει η αίσθηση ότι τα περισσότερα θύματα του καρκινου μαστου είναι οι ελληνίδες της επαρχίας, προφανώς λόγω της προβληματικής πρόσβασής τους σε υπηρεσίες υγείας. Πώς πρέπει να απαντήσει η Πολιτεία στο πρόβλημα;

Στην επαρχία, δυστυχώς, συναντάται έλλειψη ενημέρωσης με συνέπεια την πιο καθυστερημένη προσέλευση στο μαστολόγο. Η σωστή διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία επιδρούν στην επιβίωση της γυναίκας. Γι΄ αυτό και η Ελληνική Εταιρία Μαστολογίας, σε εισήγηση που έχει κάνει στον Υπουργό Υγείας, ζήτησε το πρόβλημα να αντιμετωπισθεί με τη δημιουργία εξειδικευμένων Κέντρων Μαστού σε όλη την επικράτεια.

-Σε φαρμακευτικό επίπεδο τι πρόοδος έχει συντελεστεί για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού;

Τα καινούρια χημειοθεραπευτικά φάρμακα είναι περισσότερο δραστικά. Η δράση τους, δε, εστιάζεται μόνο στα καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάπτουν τα υγιή. Σύντομα, δε, πιστεύουμε ότι η χρήση τέτοιων φαρμάκων θα είναι τελείως εξατομικευμένη ανάλογα με τη γονιδιακή υπογραφή του κάθε ατόμου.

-Ποιος ο ρόλος του ιδρύματος «Έλλη Λαμπέτη»; Πόσες γυναίκες έχουν αποταθεί στο ίδρυμα και με ποιόν τρόπο έχουν βοηθηθεί;

Ύστερα από μια μεγάλη Πανελλήνια Έρευνα σε 3170 γυναίκες διαπιστώθηκε ότι η υπ’ αριθμόν ένα ανάγκη των γυναικών με καρκίνο του μαστού ήταν η μη ύπαρξη Κέντρων Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης. Έτσι η Ελληνική Εταιρία Μαστολογίας (ΕΕΜ) τον Μάρτιο του 2002 ίδρυσε, και λειτουργεί έκτοτε, το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού και των οικογενειών τους, το οποίο ονόμασε Έλλη Λαμπέτη για να τιμήσει τη μνήμη της αξιαγάπητης ηθοποιού που χάθηκε από καρκίνο του μαστού. Το Κέντρο βρίσκεται στη Λεωφόρο Κηφισίας 30 στους Αμπελοκήπους και παρέχει ΔΩΡΕΑΝ τις υπηρεσίες του στις ίδιες τις γυναίκες αλλά και στα μέλη των οικογενειών τους. Το Κέντρο μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί πάνω από 4500 γυναίκες και μέλη των οικογενειών τους, κάποιες γυναίκες από τις οποίες έχουν ανάγκη να δεχθούν πέρα από συμβουλευτική (μια συνεδρία) και ψυχοθεραπεία, η οποία απαιτεί περισσότερες από τρεις συνεδρίες . Για τον εμπλουτισμό του έργου του Κέντρου Έλλη Λαμπέτη έχουμε δημιουργήσει και εκδώσει δυο εγχειρίδια, το ένα για τη γυναίκα και το άλλο για τα μέλη της οικογένειας, τους φίλους και τους συναδέλφους στην εργασία της.

Το πρώτο ονομάζεται «Η ζωή συνεχίζεται και μετά τη διάγνωση» και εξηγεί στη γυναίκα τι έχει να αντιμετωπίσει, την ενθαρρύνει να πάρει δεύτερη γνώμη εφόσον δεν είναι ικανοποιημένη από την πρώτη, και το σημαντικότερο την βοηθά όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα μιλήσει η ίδια στα παιδιά της ανάλογα με την ηλικία τους για να τους εξηγήσει το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

Το δεύτερο αφορά στα άτομα του περιβάλλοντος της γυναίκας, οικογενειακό, φιλικό, εργασιακό, κοινωνικό, που ενώ επιθυμούν να βοηθήσουν και να στηρίξουν τη γυναίκα δε γνωρίζουν πώς να το πράξουν. Το εγχειρίδιο αυτό έχει τίτλο «Έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε τη γυναίκα που αγαπάμε».

Για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Ελλη Λαμπέτη η ΕΕΜ βραβεύθηκε το Δεκέμβριο του 2004 από την Ακαδημία Αθηνών και από τον Ιούλιο του 2004 τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.