Καρκίνος μαστού: Μία στις τρεις εγκαταλείπει τη θεραπεία της

26-12-2016

Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά, αλλά αντιμετωπίζεται πλέον ακόμα πιο αποτελεσματικά. Ωστόσο, μία στις 3 γυναίκες με καρκίνο του μαστού διακόπτει της θεραπεία της για διάφορους λόγους.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μία μάστιγα για το «αδύνατο» φύλο, καθώς είναι η πρώτη σε συχνότητα εμφάνιση μορφής καρκίνου (27,4%). Κάθε μία εργάσιμη ώρα, μία Ελληνίδα διαγιγνώσκεται με τη νόσο και κάθε έξι ώρες μία χάνει τη ζωή της εξαιτίας της.

Παρόλα αυτά και παρά την αύξηση εμφάνισης νέων κρουσμάτων της νόσου, οι ελπίδες για την αντιμετώπιση της ασθένειας αυξάνουν όλο και περισσότερο. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζουν τα προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης, καθώς και οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως η εξεμεστάνη, η οποία με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης ΤΕΑΜ προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα στους ασθενείς.

Τα παραπάνω ανέφερε σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ), Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής κ. Χρήστος Μαρκόπουλος, παρουσιάζοντας τα ευρήματα της μεγαλύτερης στο είδος της κλινικής μελέτης «ΤΕΑΜ». Παρούσα ήταν και η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνου Μαστού «Άλμα Ζωής», κα Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου.

Η μελέτη «ΤΕΑΜ» (Tamoxifen, Exemestane, Adjuvant, Multicenter), πραγματοποιήθηκε σε εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με τη συμμετοχή 9.775 ασθενών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή μελέτη ορμονοθεραπείας με αναστολέα αρωματάσης, η οποία συνέκρινε την ισχύουσα θεραπευτική αγωγή, με μία νεώτερη.

 

«Τα αποτελέσματα της πρώτης προγραμματισμένης ανάλυσης ήταν εντυπωσιακά», επεσήμανε ο κ. Μαρκόπουλος. «Η χορήγηση του αναστολέα της αρωματάσης εξεμεστάνη, μείωσε τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου κατά 11% και των υποτροπών κατά 15%.

Η εξεμεστάνη είναι ένας αναστολέας της αρωματάσης, ο οποίος ενδείκνυται στη διαδοχική θεραπεία μετεμμηνοπαυσικών γυναικών με ορμονοευαίσθητο πρώιμο καρκίνο του μαστού που έχουν λάβει 2 – 3 χρόνια ταμοξιφαίνης, και στη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσικές ασθενείς μετά από αποτυχία της ταμοξιφαίνης.

Ο κ. Μαρκόπουλος εξέφρασε περαιτέρω την εκτίμηση πως «τα αποτελέσματα της μελέτης συνεισφέρουν σημαντικά στην αυξανόμενη γνώση σχετικά με το ρόλο των αναστολέων της αρωματάσης στη θεραπεία των μετεμμηνοπαυσικών γυναικών με πρώιμο καρκίνο του μαστού. Επιβεβαιώνουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της ορμονοθεραπείας όταν οι ασθενείς αντιμετωπίζονται εξ αρχής με αναστολείς της αρωματάσης, καθώς μειώνεται η πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου, καθυστερεί η εμφάνιση μεταστάσεων και βελτιώνεται η συνολική τους πορεία.»

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης από την πλευρά των ασθενών, η κα Γαβριηλίδου επεσήμανε ότι «τα αποτελέσματά της είναι σημαντικά, διότι δείχνουν την υπεροχή της εξεμεστάνης έναντι της ταμοξιφαίνης στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και επιβεβαιώνουν ότι η κατηγορία αυτή των φαρμάκων προσφέρει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των γυναικών με ορμονοευαίσθητο καρκίνο. Θα θέλαμε να συγχαρούμε τους Έλληνες ερευνητές και τις Ελληνίδες ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη», είπε η κ. Γαβριηλίδου, επισημαίνοντας πως ο σύλλογος «Άλμα Ζωής» υποστηρίζει και ενθαρρύνει τη συμμετοχή των ασθενών στις κλινικές μελέτες, ώστε «να συνεχίζεται η εξέλιξη της επιστήμης και να ωφεληθούν από τη πρόοδο της ιατρικής οι επόμενες γενιές ασθενών.»

«Γνωρίζουμε» – προσέθεσε – «το μεγάλο πρόβλημα της συμμόρφωσης των ασθενών στη θεραπεία τους που ανέδειξε και η μελέτη ΤΕΑΜ. Ο σύλλογός μας σε συνεργασία και με την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού, εργάζεται στη κατεύθυνση αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος σε τρεις κατευθύνσεις: εντοπισμός της έκτασης του προβλήματος στις Ελληνίδες ασθενείς, εντοπισμός των κύριων λόγων διακοπής της θεραπείας και ανακάλυψη τρόπων αντιμετώπισής του.»

 

Η μελέτη ΤΕΑΜ (Tamoxifen, Exemestane, Adjuvant, Multicenter)

Η «TEAM» είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό ασθενών μελέτη για συμπληρωματική θεραπεία με αναστολείς της αρωματάσης για τον καρκίνο του μαστού που έχει διεξαχθεί ποτέ.

Πρόκειται για μία τυχαιοποιημένη, ανοικτή, πολυεθνική μελέτη που περιέλαβε 9.775 μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες με ορμονοευαίσθητο πρώιμο καρκίνο του μαστού. Διεξήχθη με τη συνεργασία ερευνητών στις ΗΠΑ και σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η χώρα μας είχε σημαντική συμμετοχή, με 240 ασθενείς, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν στα κέντρα της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Μαστού.

Η μελέτη σχεδιάστηκε, με σκοπό να απαντήσει σε δύο ερωτήματα:

  1. Αν υπάρχει σημαντική βελτίωση με τη χορήγηση εξεμεστάνης συγκριτικά με την ταμοξιφαίνη ως προς τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου.
  2. Αν η απευθείας χορήγησή της αμέσως μετά  το χειρουργείο  είναι πιο αποτελεσματική θεραπεία
 

Από την ανάλυση των ευρημάτων, προκύπτει ότι μετά από σχεδόν τρία χρόνια θεραπείας, υπάρχει 11% μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης (υποτροπής ή μετάστασης) του καρκίνου του μαστού. Η επόμενη προσχεδιασμένη ανάλυση η οποία θα απαντήσει στο δεύτερο ερώτημα αναμένεται μέσα στο 2009.

Επιπλέον αναλύσεις έδειξαν ότι με την εξεμεστάνη υπάρχει 19% μείωση του κινδύνου εμφάνισης απομακρυσμένεων  μεταστάσεων σε σχέση με την ταμοξιφαίνη.