Καρκίνος μαστού: Οι τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης και θανάτου

γυναίκες που φορούν την ροζ κορδέλα για να καταπολεμηθεί ο καρκίνος μαστού
16-07-2020

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει την επίδραση της διατροφή μας στην υγεία μας. Αυτό ισχύει και την περίπτωση που έρθει στη ζωή μας ο καρκίνος του μαστού. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως με συγκεκριμένες τροφές μειώνεται ο κίνδυνος επανεμφάνισης της νόσου ή θνησιμότητας.

Ο καρκίνος μαστού και η διατροφή

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο ανέλυσαν τη διατροφή σχεδόν 3.000 γυναικών. Αυτές, είτε κάπνιζαν στο παρελθόν είτε δεν είχαν καπνίσει ποτέ αλλά είχαν νοσήσει από καρκίνο του μαστού.

Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν για ένα μέσο διάστημα 7,3 ετών και υποβάλλονταν σε περιοδικές αξιολογήσεις της διατροφής τους.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Medicine.

«Τα τρόφιμα που παράγουν περισσότερα οξέα μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη θνητότητα από όλες τις αιτίες, όχι μόνο από καρκίνο. Κάποιες γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο ακολουθούσαν διατροφή με πολλά οξέα, αλλά αν ήταν και πρώην καπνίστριες με ιστορικό για βαρύ κάπνισμα, ο κίνδυνός τους ήταν τρεις φορές μεγαλύτερος από ό,τι σε εκείνες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ», αναφέρει η Tianying Wu, επικεφαλής της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας, η έρευνα της οποίας επικεντρώνεται στη διατροφή και στην πορεία της υγείας ανθρώπων που έχουν νοσήσει από καρκίνο.

Τι λένε οι ειδικοί

«Το κρέας και το τυρί μπορεί να είναι οι κύριοι ένοχοι, καθώς περιέχουν πολλή πρωτεΐνη. Από την άλλη τα λαχανικά είναι αλκαλικά, ενώ και κάποια φρούτα που έχουν πολύ όξινο περιεχόμενο, όταν γίνεται η πέψη τους μετατρέπονται σε αλκαλικά. Μια διατροφή ισορροπημένη ανάμεσα στα όξινα και τα αλκαλικά τρόφιμα είναι ιδανική», υποστηρίζει η Δρ. Wu.

Οι γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο και κάπνιζαν στο παρελθόν έχουν περιορισμένη ικανότητα επεξεργασίας όξινων τροφίμων και έκκρισης των πλεοναζόντων οξέων, επειδή η νεφρική και αναπνευστική τους λειτουργία, που είναι βασικές για την έκκριση των οξέων, έχει υποστεί βλάβες.

Ωστόσο, οι υπάρχουσες διατροφικές οδηγίες δεν λαμβάνουν υπόψην τους τις επιπτώσεις της όξινης διατροφής στον αυξημένο κίνδυνο θνητότητας από καρκίνο του μαστού, αλλά και το κάπνισμα. Οι πρώην καπνίστριες αναλογούν στο 35-40% των γυναικών που έχουν επιβιώσει από καρκίνο και είναι σημαντικό να υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για αυτές.

«Η σύγκριση της φυτικής με τη ζωική διατροφή είναι αρκετά πολύπλοκη. Και οι δύο παράγουν οξέα, αλλά τα φυτικά τρόφιμα τείνουν να έχουν περισσότερα μεταλλικά στοιχεία που μπορούν να εξισορροπήσουν τα οξέα. Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για την ανθρώπινη υγεία, αλλά πρέπει να προσέχουμε την αναλογία των όξινων και των αλκαλικών τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά», καταλήγει η Δρ. Wu.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος μαστού: Ίσως στο μέλλον ανιχνεύεται με μία εξέταση αίματος