Καρκίνος μαστού: Όσες ξυπνούν νωρίς κινδυνεύουν λιγότερο

07-11-2018

Οι παράγοντες που αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού είναι αρκετοί. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων φαίνεται να καταδεικνύει έναν ακόμα. Την ώρα που οι γυναίκες ξυπνούν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Βρετανία ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 400.000 γυναίκες, από τις οποίες πολλές είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν σε διεθνές συνέδριο για τον καρκίνο στη Γλασκόβη έδειξαν πως για τις γυναίκες που είναι πρωινοί τύποι (γνωστοί και ως «κορυδαλλοί») ο κίνδυνος του εν λόγω καρκίνου είναι μειωμένος κατά 40% σε σχέση με όσες είναι βραδινοί τύποι.

Η επικφαλής της έρευνας και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που είναι πρωινοί τύποι, δηλαδή ξυπνάνε νωρίς και λειτουργούν καλύτερα στην αρχή παρά στο τέλος της μέρας, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη, που παρουσιάσθηκε 

Ακόμη, οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι γυναίκες που κοιμούνται περισσότερες ώρες από τις συνιστώμενες επτά έως οκτώ, έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Για κάθε πρόσθετη ώρα ύπνου πάνω από τις οκτώ, ο κίνδυνος αυξάνει κατά 20% κατά μέσο όρο. Αντίθετα, η αϋπνία δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι πώς και γιατί η διάρκεια του ύπνου ή οι συνήθειες μιας γυναίκας (πρωινός ή βραδινός τύπος) σχετίζεται με τον καρκίνο, αλλά σκοπεύουν να μελετήσουν περαιτέρω το ζήτημα. Είναι ήδη γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι οι νυχτερινές βάρδιες εργασίας σχετίζονται με χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος μαστού: Ποιες τροφές αμβλύνουν τις παρενέργειες των φαρμάκων