Χάρη στην πρόοδο στην επιστήμη και την τεχνολογία, ο καρκίνος γίνεται σήμερα ολοένα και πιο ιάσιμος. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι εν δυνάμει μοιραία νόσος. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού και κατάθλιψη έχουν υπερτριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από τις γυναίκες χωρίς καμία από τις δύο παθήσεις.
Συγκριτικά, οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που δεν πάσχουν και από κατάθλιψη, έχουν μόνο 45% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τις υγιείς γυναίκες.
«Ο συνδυασμός είναι αυτός που κάνει τον κίνδυνο θανάτου να αυξάνεται τρομακτικά και να οδηγεί σε χιλιάδες χαμένα χρόνια ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Jagdish Khubchandani, καθηγητής επιστημών δημόσιας υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού.
«Διαπιστώσαμε στη μελέτη μας ότι η συνύπαρξη κατάθλιψης μειώνει περαιτέρω την επιβίωση μεταξύ των γυναικών με καρκίνο του μαστού. Δυστυχώς, πολλές γυναίκες με καρκίνο του μαστού δεν λαμβάνουν έγκαιρη ή ποιοτική φροντίδα για θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη”.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 4.700 γυναίκες ηλικίας 45 ετών και άνω, εκ των οποίων περίπου το 5% είχαν καρκίνο του μαστού, ενώ σχεδόν το 13% είχαν κατάθλιψη. Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν για περίπου οκτώ χρόνια.
«Περισσότερες από 4 εκατομμύρια Αμερικανίδες ζουν σήμερα με καρκίνο του μαστού και περισσότερες από 250.000 Αμερικανίδες θα διαγνωστούν με την πάθηση φέτος. Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών με καρκίνο του μαστού υποφέρουν από κατάθλιψη, κακή ψυχική υγεία και χαμηλότερη ποιότητα ζωής», δήλωσε ο Khubchandani.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι συγκεκριμένοι τύποι γυναικών είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν τόσο κατάθλιψη όσο και καρκίνο του μαστού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με χαμηλό εισόδημα ή εκπαίδευση, μέλη φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων και εκείνων με άλλες χρόνιες παθήσεις ή ανθυγιεινό τρόπο ζωής.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού πρέπει να λαμβάνουν υποστήριξη ψυχικής υγείας παράλληλα με τη θεραπεία του καρκίνου τους.
«Όλοι γνωρίζουμε ή θα γνωρίσουμε κάποια γυναίκα με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Το πιθανότερο είναι ότι θα έχει επιβαρυμένη ψυχική υγεία ή χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν έχουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση υγειονομικής περίθαλψης για τις γυναίκες με καρκίνο», κατέληξε ο Khubchandani.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Brain Sciences.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος: Πόσο κινδυνεύουμε ανάλογα με τη γενιά που ανήκουμε