Καρκίνος οισοφάγου: H διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο

οισοφάγος
02-03-2022

Ο καρκίνος οισοφάγου αποτελεί μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου. Κι αυτό γιατί κάνει μετάσταση στους γειτονικούς λεμφαδένες. Αυτή η μορφή καρκίνου είναι η έκτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Το ποσοστό επιβίωσης πέρα απο τα πέντε χρόνια δεν ξεπερνά το 20%.

Έρευνα του Κολεγίου Νοσηλευτικής και Καινοτομίας της Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο, καθώς και τα διατροφικά συμπληρώματα ψευδαργύρου, μπορούν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση του πολλαπλασιασμού των οισοφαγικών καρκινικών κυττάρων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο ψευδάργυρος αναστέλλει επιλεκτικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων αλλά όχι των φυσιολογικών οισοφαγικών επιθηλιακών κυττάρων.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι ο ψευδάργυρος εμποδίζει τα υπερδραστήρια σήματα ασβεστίου στα καρκινικά κύτταρα, τα οποία απουσιάζουν από τα φυσιολογικά κύτταρα, και άρα ο ψευδάργυρος επιλεκτικά αναστέλλει την καρκινική κυτταρική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο έχουν σχέση μεταξύ τους, διαπίστωση που ανοίγει τον δρόμο για την καλύτερη πρόληψη και θεραπεία της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο που μειώνει τον κίνδυνο να εμφανιστεί καρκίνος οισοφάγου

  • Το σπανάκι
  • Το συκώτι
  • Ο λιναρόσπορος
  • Η μπανάνα
  • Τα μανιτάρια
  • Το βοδινό κρέας
  • Ο κρόκος αυγού
  • Τα όσπρια
  • Τα θαλασσινά και ειδικά οι γαρίδες και τα στρείδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος οισοφάγου: Αυτά είναι τα 3 βασικά συμπτώματα