Καρκίνος: Οκτώ σημάδια που μαρτυρούν πιθανό μελάνωμα

πως φαίνεται ο καρκίνος του δέρματος δηλαδή το μελάνωμα
17-09-2021

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ύπουλος. Το δέρμα είναι το πιο εκτεθειμένο όργανο του σώματος στο κρύο, στη ζέστη αλλά και στην υπεριώδη ακτινοβολία. Άρα, χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.

Το μελάνωμα είναι ένας επιθετικός τύπος καρκίνου που συνήθως εκδηλώνεται με αλλαγές σε μια ελιά. Αποτελεί τον πιο συχνό «εχθρό» του δέρματος, με τους ειδικούς να επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη ετήσιου ελέγχου.

Ωστόσο ποια είναι τα άγνωστα συμπτώματα ή τα σημάδια που μαρτυρούν ότι μπορεί να εκδηλωθεί μελάνωμα. Ο δρ. Μάρκος Μιχελάκης, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, αποκωδικοποιεί τα «SOS» που εκπέμπει το δέρμα.

Καρκίνος στο δέρμα: Τα σημάδια

  • Νέα ελιά ή κηλίδα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας θα παρουσιάζουμε νέους σπίλους και σημάδια στο δέρμα μας, ενώ όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο πολλοί θα εμφανίζονται. Κάθε νέος σπίλος και κηλίδα όμως χρειάζεται έλεγχο από τον δερματολόγο γιατρό, διότι υπάρχει μια πιθανότητα, έστω και πολύ μικρή, να είναι μελάνωμα.
  • Σημάδι με ανομοιόμορφο χρώμα. Στους ανθρώπους με σκουρόχρωμο δέρμα το μελάνωμα μπορεί να εκδηλωθεί ως σκούρα περιοχή στο δέρμα με ανομοιόμορφο χρώμα. Η περιοχή αυτή μπορεί να είναι επίπεδη ή να δημιουργεί εξόγκωμα. Το σημάδι αυτό μπορεί να αναπτύσσεται σε σημεία του δέρματος που δεν θα περίμενε κανείς.
  • Σκούρα γραμμή στο νύχι. Οταν το μελάνωμα αναπτυχθεί στο νύχι, μοιάζει περισσότερο με μελανιά κάτω από την επιφάνειά του. Το υπονύχιο μελάνωμα, όπως λέγεται, εκδηλώνεται ως μια σκούρα, κατακόρυφη γραμμή κατά μήκος του νυχιού. Με τον καιρό η γραμμή μπορεί να εξαπλώνεται, καλύπτοντας ολοένα μεγαλύτερο τμήμα του.
  • Άχρωμο εξόγκωμα στο δέρμα. Το μελάνωμα συνήθως είναι σκουρόχρωμο. Αλλά μερικές φορές παρουσιάζεται με ποικιλία χρωμάτων,Μια πολύ σπάνια μορφή όμως δεν έχει κανένα χρώμα! Αυτό είναι το επονομαζόμενο αμελανωτικό μελάνωμα. Αν και είναι επιθετικό, συχνά έχει «αθώα» εμφάνιση.
  • Αιμορραγία. Κάθε νέα ή παλιά ελιά (σπίλος) ή κηλίδα στο δέρμα που ξαφνικά ματώνει πρέπει να ελέγχεται χωρίς καθυστέρηση από τον δερματολόγο γιατρό.
  • Μικροσκοπική κηλίδα με «απειλητική» όψη. Υποπτοι για μελάνωμα συνήθως θεωρούνται οι σπίλοι (ελιές) με διάμετρο πάνω από 6 χιλιοστά ή οι σπίλοι που δεν έχουν σταθερό, αλλά αυξανόμενο μέγεθος. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να αγνοούμε τους μικρότερους.
  • Σκούρο σημάδι στα ούλα. Υπάρχει μια σπάνια μορφή που λέγεται βλεννογόνιο μελάνωμα και αναπτύσσεται στα σημεία του σώματος που επιστρώνονται από βλεννογόνο. Στα σημεία αυτά συμπεριλαμβάνονται το στόμα, η μύτη, ο πρωκτός, ο κόλπος κ.λπ.
  • Πολλές ελιές με ασύμμετρο σχήμα. Αν στο δέρμα σας έχετε πολλές ελιές με ασύμμετρο σχήμα, διατρέχετε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσετε μελάνωμα, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation. Αν μάλιστα έχετε πολλές ελιές στο δέρμα σας (πάνω από 100) είναι πιθανό να έχετε σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος: Η μεγαλύτερη αιματολογική εξέταση παγκοσμίως για την πρόληψη 50 μορφών της νόσου