Καρκίνος προστάτη: 5 απίθανοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

άνδρας που τον έχει χτυπήσει καρκίνος στον προστάτη
20-08-2020

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες. Είναι επίσης η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο στους άντρες. Φυσικά μπορεί να είναι και απόλυτα ιάσιμη. Αρκεί να γίνεται έγκαιρη διάγνωση. Κι αυτό γίνεται εάν ο άνδρας μπορέσει να αναγνωρίσει τα σημάδια από νωρίς.

5 πιθανοί παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανιστεί καρκίνος του προστάτη

  • BPA: Η δισφαινόλη Α είναι ένα χημικό που μπορεί να πυροδοτήσει ή να ενισχύσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στον προστάτη. Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου στο Σινσινάτι των ΗΠΑ. Σχετική μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη, ιδιαίτερα οι κάτω των 65 ετών, είχαν στον οργανισμό τους οκτώ φορές μεγαλύτερες ποσότητες BPA σε σύγκριση με υγιείς άνδρες. Το χημικό μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική διαίρεση των κυττάρων. Να προκαλέσει έτσι ή να συμβάλλει στην εκδήλωση της νόσου. Το BPA βρίσκεται σε κονσέρβες, στις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών και σε πολλά πλαστικά.
  • Αλκοόλ:  Καναδική μελέτη αποκάλυψε πως όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνει ένας άνδρας στη ζωή του, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη. Άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία υποδεικνύει ότι η ακεταλδεΰδη που βρίσκεται στο αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για αυτόν τον τύπο καρκίνου. Το στοιχείο αυτό μπορεί να δράσει ως «διαλυτικό». Άρα να διευκολύνει τις καρκινογόνες ουσίες να διαπερνούν τα τοιχώματα των κυττάρων.
  • Γάλα: Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών από γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα επίπεδα του ινσουλινοειδή αυξητικού παράγοντα 1 IGF-1 ανεβαίνουν όταν λαμβάνουμε πρωτεΐνες από τα γαλακτοκομικά και τα ερευνητικά δεδομένα έχουν υποδείξει ότι ο IGF-1 μπορεί να επιταχύνει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Οι τελευταίοι δυο παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

  • Οξέα: Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία έδειξε ότι δύο τύποι οξέων συμβάλλουν στην εκδήλωση του καρκίνου του προστάτη. Οι τροφές που περιέχουν αυτούς τους τύπους οξέων είναι οι σάλτσες για σαλάτες, τα μπισκότα, το κέικ, τα πατατάκια και το βούτυρο.
  • Διοξείδιο του αζώτου: Πρόκειται για χημικό στοιχείο που βρίσκεται στα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ διαπίστωσαν ότι η επικίνδυνη ουσία συνδέεται με τους αυξημένους δείκτες καρκίνου του προστάτη. Η εισπνοή του αερίου φαίνεται πως επηρεάζει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Έτσι, αυτά αδυνατούν να εμποδίσουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

ΔΙΑΒΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος προστάτη: Οι 7 συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο