Καρκίνος στο πάγκρεας: 4πλάσιος ο κίνδυνος για τους υπέρβαρους έφηβους

23-11-2018

Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην υγεία, σε οποιαδήποτε ηλικία. Τώρα, νέα έρευνα Ισραηλινών επιστημόνων δείχνει πως οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έφηβοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο στο πάγκρεας ως ενήλικες.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Rabin και του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύριο άντρες και πάνω από 700.000 γυναίκες, που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις από το 1967 έως το 2002, όταν ήταν μεταξύ 16 και 19 ετών. Κατά τη διάρκεια 23 ετών παρακολούθησης, 551 συμμετέχοντες (423 άντρες και 128 γυναίκες) διαγνώστηκαν με καρκίνο στο πάγκρεας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cancer, έδειξαν πως οι ενήλικες των οποίων το βάρος ήταν πάνω από το 95ο εκατοστημόριο στην εφηβεία, είχαν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος ήταν 3,67 φορές μεγαλύτερος για τους άντρες και 4,07 για τις γυναίκες.

Επιπλέον, αποδείχθηκε ότι όσοι άντρες είχαν το ανώτερο φυσιολογικό βάρος ή ήταν υπέρβαροι επίσης διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο πάγκρεας κατά 49% έως 97%.Το συμπέρασμα των ερευνητών του , είναι ότι ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι 4 φορές υψηλότερος σε ενήλικες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι στην εφηβεία.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια από τις πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες μορφές καρκίνου και συγκαταλέγεται στις πιο απειλητικές, κυρίως λόγω της καθυστερημένης διάγνωσης που δυσχεραίνει τη θεραπευτική αντιμετώπιση. Βάσει διεθνών δεδομένων, ο ρυθμός εμφάνισής του αυξάνεται, με περισσότερους από 1.000 ασθενείς να διαγιγνώσκονται κάθε μέρα παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος μαστού: Όσες ξυπνούν νωρίς κινδυνεύουν λιγότερο