Καρκίνος στο στομάχι: Ένοχο το αλκοόλ, το μπέικον και η παχυσαρκία

26-12-2016
Ο καρκίνος του στομάχου είναι ο πέμπτος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο και η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο νέες περιπτώσεις καταγράφονται ετησίως σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας το 7% όλων των νέων κρουσμάτων. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν πως η παχυσαρκία και η συστηματική υπερκατανάλωση αλκοόλ και επεξεργασμένων κρεατικών, αυξάνουν τις πιθανότητες αναπτύξεως καρκίνου του στομάχου.
 
Ερευνητές από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF) και το Αμερικανικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου (ACRI), ανέλυσαν 89 επιστημονικές μελέτες που καλύπτουν 17,5 εκατομμύρια εθελοντές, εκ των οποίων οι 77.000 έπασχαν από τη νόσο.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως πάνω από 45 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ (δηλαδή τρία ποτά) και πάνω από 50 γραμμάρια επεξεργασμένων κρεατικών (για παράδειγμα ένα χοτ ντογκ ή δύο φέτες μπέικον) την ημέρα, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές η συσχέτιση του καρκίνου του στομάχου και με το περιττό βάρος είναι επίσης πολύ μεγάλη.
 
Οι ειδικοί συμπέραναν πως στις χώρες της Δύσης τα κρούσματα καρκίνου του στομάχου θα μπορούσαν να μειωθούν κατά μέσον όρο 15% εάν δεν υπήρχαν αυτοί οι παράγοντες κινδύνου.
Μάλιστα, όπως έδειξε η ανάλυση των ερευνών, τρία ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την ημέρα αυξάνουν κατά 23% τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου στους μη καπνιστές αλλά κατά 84% στους νυν και πρώην καπνιστές.
 
Αντίστοιχα, ανά 50 γραμμάρια επεξεργασμένων κρεατικών την ημέρα ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στομάχου αυξάνεται κατά 18%, ενώ με κάθε αύξηση κατά 5 μονάδες του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 23%.
 
Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) τονίζει πως κάθε άνδρας έχει μία στις 93 πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του στομάχου κάποια στιγμή στη ζωή του και κάθε γυναίκα μία στις 152.
 
Όπως λέει η Δρ. Άλις Μπέντερ, επικεφαλής των Προγραμμάτων Διατροφής του ACRI «η ανάλυση αυτή είναι η πρώτη που αποκαλύπτει ότι ο καρκίνος του στομάχου σχετίζεται με το αλκοόλ και την παχυσαρκία. Είναι προφανές ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά για να προστατευθούμε από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, ότι υπάρχουν επιλογές στην καθημερινότητά μας που μπορεί να κάνουν τη διαφορά».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: