Καρκίνος: Συνδέεται με την κακή διατροφή

24-05-2019

Όλοι ξέραμε πως η κακή διατροφή μπορεί να είναι ένας παράγοντας για να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Αυτό που δεν ξέραμε, και το κατέδειξε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, είναι το πόσο μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην κακή διατροφή. Τα στοιχεία προκαλούν σοκ.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης στις Ηνωμένες Πολιτείες αξιολόγησαν επτά διαιτητικούς παράγοντες: Τη χαμηλή κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών και γαλακτοκομικών προϊόντων και την υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων κρεάτων, κόκκινων κρεάτων και ζαχαρούχων ποτών, όπως η σόδα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα συγκριτικό μοντέλο αξιολόγησης κινδύνου, το οποίο περιελάμβανε τον υπολογισμό του αριθμού των περιπτώσεων καρκίνου που συνδέονταν με την κακή διατροφή και συνέβαλαν στην αξιολόγηση της διατροφής που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην επιβάρυνση του καρκίνου των ΗΠΑ. Αυτές οι εκτιμήσεις έγιναν με τη χρήση ενώσεων διατροφής-καρκίνου που βρέθηκαν σε ξεχωριστές μελέτες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο JNCI Cancer Spectrum.
Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Fang Fang Zhang και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως 80.110 νέες περιπτώσεις καρκίνου που εκδηλώθηκαν σε άτομα των 20 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015 οφείλονται απλώς στην κατανάλωση κακής διατροφής.
«Αυτό ισοδυναμεί με το 5,2% όλων των περιπτώσεων καρκίνου που έχουν διαγνωστεί πρόσφατα μεταξύ των ενηλίκων των ΗΠΑ το 2015», δήλωσε ο , ένας επιδημιολόγος διατροφής και καρκίνου στο Π, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της μελέτης. «Το ποσοστό αυτό είναι συγκρίσιμο με το ποσοστό καρκίνου που οφείλεται στο αλκοόλ», ανέφερε χαρακτηριστικά, προκειμένου να τονίσει ότι τα ευρήματα κάθε άλλο παρά άνευ λόγου και αξίας είναι.

«Η χαμηλή κατανάλωση ολόκληρων δημητριακών συνδέθηκε με το μεγαλύτερο βάρος καρκίνου στις ΗΠΑ, ακολουθούμενη από χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, υψηλή κατανάλωση κρέατος, χαμηλή κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και υψηλή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών», δήλωσε ο Δρ. Ζανγκ.

Η μελέτη περιελάμβανε στοιχεία για τη διατροφική κατανάλωση ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ του 2013 και του 2016, τα οποία προήλθαν από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης για την Υγεία και τη Διατροφή, καθώς και τα στοιχεία για την εθνική επίπτωση του καρκίνου το 2015 από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Οι προηγούμενες μελέτες παρέχουν ισχυρή ένδειξη ότι η υψηλή κατανάλωση μεταποιημένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και η χαμηλή κατανάλωση ολόκληρων δημητριακών μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου», ανέφερε ο Zhang., προσθέτοντας ότι «ωστόσο, η μελέτη μας ποσοτικοποίησε τον αριθμό και την αναλογία νέων περιπτώσεων καρκίνου που οφείλονται στην κακή διατροφή σε εθνικό επίπεδο».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού είχε τον μεγαλύτερο αριθμό και το ποσοστό των περιπτώσεων που σχετίζονται με τη διατροφή. Συγκεκριμένα, αφορούσαν το 38,3% των περιπτώσεων.

Οι άνδρες ηλικίας 45 έως 64 ετών και οι εθνοτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των μαύρων και των ισπανόφωνων, είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό επιβάρυνσης από τον καρκίνο σε σχέση με άλλες ομάδες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος: Ακόμα και μια φέτα μπέικον την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο