Καρκίνος: Τα ενημερωτικά βίντεο αποτελούν σημαντική πηγή εκπαίδευσης για την πρόληψη

γυναίκα ασθενής που την έχει χτυπήσει ο καρκίνος
15-01-2020

Συνήθως λέμε πως δεν πρέπει να βασιζόμαστε στο διαδίκτυο για να βγάζουμε συμπεράσματα για την υγεία μας. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων όμως δείχνει το αντίθετο. Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, τα βίντεο υγείας στο διαδίκτυο μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή εκπαίδευσης για ασθένειες όπως ο  καρκίνος.

Ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας Rutgers έκαναν μια ανασκόπηση μελετών έκαναν και η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Εκπαίδευσης για τον Καρκίνο. Ανέλυσαν την υπάρχουσα έρευνα για να δουν:

  • πώς οι άνθρωποι ενημερώθηκαν για τον καρκίνο
  • πώς τα εκπαιδευτικά βίντεο που παρακολούθησαν τους άλλαξαν τη συμπεριφορά

Ο Nicholas Acuna, ο ένας από τους συγγραφείς της μελέτης επισημαίνει, ότι η ανασκόπηση αυτή, δείχνει το όφελος από τη χρήση εκπαιδευτικών ψηφιακών βίντεο για την υγεία στον καρκίνο. Από την πρόληψη του καρκίνου μέχρι τη θεραπεία.

Ο καρκίνος στο διαδίκτυο

Εξετάζοντας τη βιβλιογραφία από τρεις μεγάλες βάσεις δεδομένων υγείας από τα PubMed, MEDLINE και PsychINFO, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν:

  • στη γνώση του καρκίνου των ανθρώπων
  • την προτιμώμενη μέθοδο λήψης πληροφοριών
  • τις αλλαγές στη συμπεριφορά

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είδαν online ψηφιακά βίντεο είχαν αυξημένη συνειδητοποίηση και κατανόηση των παραγόντων κινδύνου καρκίνου και των διαδικασιών ανίχνευσης.

Διαπίστωσαν επίσης, ότι το YouTube ήταν η προτιμώμενη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων για την παρακολούθηση αυτών των βίντεο, μέσω του Twitter και του Facebook. Επιπλέον, σημείωσαν ότι παρατηρήθηκε αύξηση των αλλαγών στη συμπεριφορά πολλών από τα άτομα που τα παρακολούθησαν. Δεν ήταν λίγοι που έκαναν μόνοι τους ένα έλεγχο του δέρματος τους, ενώ κάποιοι άλλοι πήγαν για προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα.

Τα συμπεράσματα των ειδικών

Η Pamela Valera, βοηθός καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Rutgers του Προγράμματος Πρόληψης και Ελέγχου του Καρκίνου στο Rutgers Cancer Institute of New Jersey, τόνισε ότι «με την αύξηση της πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο, μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, έχουμε την ευκαιρία να μειώσουμε τα εμπόδια που σχετίζονται με την υγειονομική παιδεία και να βελτιώσουμε την υγεία σε υποβαθμισμένους πληθυσμούς».

Σύμφωνα με τη Valera, το 87% των ενηλίκων που έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες υγείας online χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα. Εκεί όπου η χρήση των κοινωνικών μέσων είναι επίσης η υψηλότερη.

Όπως είπε, τα ψηφιακά βίντεο για την υγεία που αφορούν τον καρκίνο μπορούν να οδηγήσουν σε βελτίωση της υγείας και της ευημερίας. Κι αυτό επειδή αποτελούν τον πιο φθηνό τρόπο ενημέρωσης αλλά και μετάδοσης ενός μηνύματος. Επιπλέον, επιτρέπει στους θεατές να το παρακολουθήσουν με τον δικό τους ρυθμό. Κάτι που το καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματικό, ειδικά για άτομα με χαμηλή υγειονομική μόρφωση.

Ωστόσο, η κα Valera τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό όσοι παρακολουθούν αυτά τα βίντεο να ερευνούν από πού προέρχονται για να βεβαιωθούν ότι οι πληροφορίες προέρχονται από μια αξιόπιστη πηγή.

Πηγή: www.newsmedical.net

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος: Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από εξωσωματική κινδυνεύουν περισσότερο