Καρκίνος: Το μισοψημένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο

ασθενής που την έχει χτυπήσει ο καρκίνος στο κρεβάτι
14-01-2021

Πολλοί τρώνε το κρέας τους λίγο κόκκινο… μισοψημένο. Ίσως όμως αυτή δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Όπως δείχνει μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, η συνεχής έκθεση στο τοξόπλασμα μπορεί να αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος του εγκεφάλου.

Ο καρκίνος του εγκεφάλου στους ενήλικες μπορεί να σχετίζεται με ένα παράσιτο που μεταδίδεται από τα μολυσμένα τρόφιμα, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Το παράσιτο είναι το πρωτόζωο τοξόπλασμα (toxoplasma gondii) και μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως από το μισοψημένο κρέας. Σε μελέτη σε δύο διαφορετικές βάσεις δεδομένων, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι ασθενείς με γλοίωμα ήταν πολύ πιθανότερο να διαθέτουν αντισώματα έναντι του τοξοπλάσματος. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι είχαν μολυνθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους από το συγκεκριμένο παράσιτο.

Ο καρκίνος του εγκεφάλου γενικώς είναι σπάνιος. Ωστόσο στο 80% των περιπτώσεων οι κακοήθεις όγκοι του εγκεφάλου είναι γλοιώματα.

Ο καρκίνος του εγκεφάλου και το μισοψημένο κρέας

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, μετά την κατάποση το τοξόπλασμα δημιουργεί αποικίες σε σχεδόν όλους τους ιστούς του σώματος. Φθάνει μέχρι τον νευρικό ιστό και μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό κύστεων στον εγκέφαλο.

Προγενέστερες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρξει συσχέτιση ανάμεσα στο γλοίωμα και στην αυξημένη συχνότητα της τοξοπλάσμωσης. Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να επαληθεύσουν τις αναφορές αυτές. Έτσι εξέτασαν τον κίνδυνο να αναπτυχθεί καρκίνος του εγκεφάλου σε άτομα τα οποία είχαν υποβληθεί αρκετά χρόνια νωρίτερα σε εξέταση αντισωμάτων στο τοξόπλασμα.

Τα στοιχεία που ανέλυσαν προέρχονταν από άτομα που συμμετείχαν:

  • Σε μελέτη της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS)
  • Στην βιοτράπεζα ορού αίματος Janus του Νορβηγικού Μητρώου Καρκίνου
  • Από την μελέτη της ACS εξετάστηκαν στοιχεία από 37 πάσχοντες από γλοίωμα και 74 υγιείς συνομηλίκους τους. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 70 έτη. Αντίστοιχα, από την βιοτράπεζα Janus εξετάστηκαν στοιχεία από 323 ασθενείς και ισάριθμους υγιείς ανθρώπους, μέσης ηλικίας 40 ετών.

Δύο αντιγόνα

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν ελεγχθεί για αντισώματα σε δύο συγκεκριμένες ουσίες (αντιγόνα) που υπάρχουν στην επιφάνεια του τοξοπλάσματος. Τα αντιγόνα αυτά λέγονται p22 και sag-1. Θετικοί στο τοξόπλασμα θεωρήθηκαν όσοι είχαν θετικό αποτέλεσμα σε οποιοδήποτε από αυτά τα αντιγόνα.

Ο κίνδυνος να εκδηλωθεί ο συγκεκριμένος καρκίνος του εγκεφάλου ήταν πολύ μεγαλύτερος στους εθελοντές με θετικό αποτέλεσμα σε οποιοδήποτε αντιγόνο, αλλά ιδιαιτέρως με το αντιγόνο sag-1. Ειδικότερα, ο κίνδυνος αυξανόταν από 32% έως 235%, σε σύγκριση με τους εθελοντές που ήσαν αρνητικοί και στα δύο αντιγόνα.

Παρότι αυτά τα ποσοστά μοιάζουν τεράστια, «το γλοίωμα είναι ένας σπάνιος καρκίνος», έσπευσε να διευκρινίζει η ερευνήτρια Anna Coghill, από το Κέντρο Καρκίνου H. Lee Moffitt στην Τάμπα της Φλόριντα. «Επομένως, ο απόλυτος κίνδυνος να τον εκδηλώσει κάποιος παραμένει πολύ χαμηλός».

Επιπλέον, «τα ευρήματα της νέας μελέτης δεν σημαίνουν ότι ο καρκίνος του εγκεφάλου προκαλείται σε όλες τις περιπτώσεις από το τοξόπλασμα», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Dr James Μ. Hodge, από το Τμήμα Επιστήμης του Πληθυσμού της ACS. «Υπάρχουν ασθενείς με γλοίωμα οι οποίοι δεν έχουν αντισώματα στο τοξόπλασμα και το αντίστροφο».

Ποια είναι, συνεπώς, η πρακτική αξία της μελέτης; Ότι η μείωση της έκθεσης στο συγκεκριμένο παράσιτο που προέρχεται από το μισοψημένο κρέας μπορεί να ελαττώνει τις πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος του εγκεφάλου και ιδίως γλοίωμα, λένε οι ερευνητές.

Πηγή: onlinelibrary.wiley.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος του εγκεφάλου: Οι γυναίκες αντιδρούν καλύτερα στην χημειοθεραπεία από τους άνδρες