Καρκίνος: Το πολύ φαγητό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου

26-12-2016
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να λειτουργήσουν στο να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες λένε πως βρήκαν άλλον έναν… το πολύ φαγητό.
 
Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Thomas Jefferson, Harvard και Duke στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πειράματα σε ποντίκια προκειμένου να δουν εάν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην ποσότητα του φαγητού και την εμφάνιση καρκίνου.
Τα ποντίκια αυτά ήταν γενετικά τροποποιημένα και ακολουθούσαν ειδικό διαιτολόγιο για τις ανάγκες της έρευνας.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Cancer Research, έδειξαν πως το πολύ φαγητό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο παχύ έντερο.
 
Πως γίνεται όμως αυτό; Όπως εξηγούν το μυστικό κρύβεταιστην ορμόνη του εντέρου γουανυλίνη (guanylin) η οποία αδρανοποιείται όταν η υπερκατανάλωση τροφής οδηγεί σε σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους.
Και γιατί η αδρανοποίηση αυτής της ορμόνης προκαλεί καρκίνο; Γιατί όταν αδρανοποιείται αυτή η ορμόνη αδρανοποιείται και ο μηχανισμός καταστολής της ογκογένεσης στο παχύ έντερο.
 
Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τους αδύνατους συνομηλίκους τους, λένε οι ερευνητές.
 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως στα ποντίκια που πάχαιναν εξαιτίας της υπερκατανάλωσης τροφής, ήταν μειωμένα τα επίπεδα της γουανυλίνης η οποία παράγεται από το επιθήλιο του εντέρου, δηλαδή από τα κύτταρα που επιστρώνουν το εσωτερικό τοίχωμά του.
 
Η γουανυλίνη είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση του υποδοχέα της, ο οποίος λέγεται κυκλάση της γουανυλίνης C (GUCY2C) και έως τώρα ήταν γνωστό ότι ρυθμίζει την αναγέννηση του εντερικού επιθηλίου.
 
Όπως όμως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο υποδοχέας της γουανυλίνης έχει μία ακόμα δράση: είναι ένας καταστολέας της ογκογένεσης, όπως αποκαλείται επιστημονικά η δημιουργία των όγκων.
Χωρίς αυτή την ορμόνη, ο υποδοχέας της γουανυλίνης αδρανοποιείται, με συνέπεια να αφήνεται ελεύθερη η ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.
 
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει πως στους ανθρώπους με νοσογόνο παχυσαρκία (δηλαδή σε άτομα που έχουν τουλάχιστον 30-40 κιλά περισσότερα από το φυσιολογικό ή Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 40) είναι μειωμένη κατά 80% η έκφραση του γονιδίου της γουανυλίνης, σε σύγκριση με τους αδύνατους ανθρώπους.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της νέας έρευνας, Δρ. Σκοτ Α. Γουάλντμαν «σε πολλούς καρκίνους του παχέος εντέρου είναι αδρανοποιημένο το γονίδιο της γουανυλίνης. Το επιθήλιο των εντέρων είναι πολύ δυναμικό και τα κύτταρά του διαρκώς αναγεννώνται και πεθαίνουν, με τον υποδοχέα GUCY2C να παίζει καθοριστικό ρόλο στις διεργασίες που διέπουν αυτή την αναγέννηση. Η διαταραχή που εντοπίσαμε συμβαίνει πάρα πολύ νωρίς στην ανάπτυξη του καρκίνου και έχει ως συνέπεια να καθίσταται το εντερικό επιθήλιο δυσλειτουργικό, δημιουργώντας τις συνθήκες που απαιτούνται για να αναπτυχθεί ένα νεόπλασμα».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: