Καρκίνος: Τον προκαλεί η κακή διατροφή;

20-09-2018

Είναι σαφές πως η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας. Είναι σημαντικό να προσέχουμε την διατροφή μας αφού έχουν δίκιο όσοι λένε πως είμαστε ότι τρώμε. Τώρα, νέα μεγάλη έρευνα δείχνει πως η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλή διατροφική ποιότητα, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Ερευνητές από το γαλλικό ινστιτούτο INSERM σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανέλυσαν στοιχεία για τη διατροφή 471.495 ενηλίκων που είχαν λάβει μέρος στην έρευνα EPIC (1992-2014). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν και 49.749 κρούσματα καρκίνου (12.063 μαστού, 6.745 προστάτη και 5.806 παχέος εντέρου).

Η έρευνα έγινε από στο πλαίσιο της προσπάθειας της βρετανικής Αρχής Τροφίμων να βελτιώσει τις υγιεινές διατροφικές επιλογές των πολιτών και τα αποτελέσματα της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο PLOS Medicine.

Το να μπορεί να κάνει ο καταναλωτής υγιεινές διατροφικές επιλογές είναι μια μεγάλη πρόκληση στην προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Οι ευρωπαϊκές αρχές εξετάζουν την εφαρμογή ενός νέου συστήματος σηματοδότησης των τροφών που να αντικατοπτρίζει την διατροφική ποιότητα όλων των τροφίμων, με ένα χρωματικό σκορ, όπως γίνεται ήδη στη Γαλλία και το Βέλγιο.

Τα απόλυτα ποσοστά καρκίνου στα άτομα με υψηλή και χαμηλή διατροφική ποιότητα ήταν 81,4 και 69,5 περιστατικά ανά 100.000 άτομα-έτη, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, η χαμηλότερη διατροφική ποιότητα σχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου γενικά, αλλά και παχέος εντέρου-ορθού, ανώτερου πνευμονο-πεπτικού συστήματος και στομάχου, πνεύμονα στους άνδρες και ήπατος και μετεμμηνοπαυσιακού μαστού στις γυναίκες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος: Τα τατουάζ αυξάνουν τον κίνδυνο
Καρκίνος στομάχου: Αυτά είναι τα 6 πρώιμα συμπτώματα