Καρκίνος του μαστού: Ποτό, περιττά κιλά και καθισιό αυξάνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης

23-02-2017

Ο καρκίνος του μαστού είναι από τις μορφές της νόσου που πλέον μπορεί πολύ εύκολα να αντιμετωπιστεί εάν διαγνωστεί πολύ εγκαίρως. Είναι όμως και από τις μορφές της νόσου που έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για επανεμφάνιση. Υπάρχουν μάλιστα ορισμένοι παράγοντες που κάνουν αυτόν τον κίνδυνο ακόμα μεγαλύτερο: Περιττά κιλά, έλλειψη άσκησης και αλκοόλ.

Ερευνητές από το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών για την Υγεία Sunnybrook στον Καναδά ανέλυσαν από την αρχή 67 έρευνες που είχαν γίνει σχετικά με τον καρκίνο του μαστού.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Canadian Medical Association Journal. Έδειξαν πως έστω και 30 λεπτά κίνησης την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού.
Μάλιστα, οι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες που έχουν αντιμετωπίσει τη νόσο να κάνουν τουλάχιστον 75 λεπτά έντονης γυμναστικής την εβδομάδα. Έτσι, λένε, μειώνουν τον κίνδυνο να βρεθούν και πάλι αντιμέτωπες με τον εφιάλτη της ασθένειας.

Η γυμναστική όμως από μόνη της δεν μπορεί να κάνει και θαύματα. Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να προσέξουν κι άλλα πράγματα στην καθημερινότητα τους και να κάνουν πιο υγιείς επιλογές. Να προσέξουν την διατροφή τους ώστε να διατηρούν ένα σωστό βάρος για παράδειγμα. Ή να μειώσουν στο ελάχιστο την κατανάλωση του αλκοόλ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος του μαστού: Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν περισσότερες υποτροπές
Καρκίνος του μαστού: Η μπύρα προστατεύει τις γυναίκες