Καρκίνος του προστάτη: Ασπίδα η γυμναστική και η καλή διατροφή

29-12-2017

Συχνά, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μελέτες δίνουν αντικρουόμενα αποτελέσματα σχετικά με την επικινδυνότητα αλλά και την προστασία που προσφέρουν συγκεκριμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, παρά το πλήθος των μελετών, δεν έχει αποδειχθεί σχέση μεταξύ πρόσληψης ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και καρκίνου του προστάτη. Ενώ, μία μετα-ανάλυση που διεξήχθη δεν έδειξε συσχετισμό μεταξύ κατανάλωσης κόκκινου κρέατος ή επεξεργασμένου κρέατος και καρκίνου του προστάτη. Το ίδιο συμβαίνει με το σελήνιο και τη βιταμίνη Ε τα οποία, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία, δεν επηρεάζουν την επίπτωση του καρκίνου του προστάτη.

Όσον αφορά δε τη βιταμίνη D, η ανεπάρκεια ή η έλλειψή της σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες ανεπιθύμητης παθολογίας σε άνδρες με εντοπισμένο καρκίνο που υφίστανται ριζική προστατεκτομή. Ενώ, η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ, αλλά και η απόλυτη αποχή από αυτό έχουν συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο του προστάτη.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, νεότερες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχετισμός, αν και όχι τόσο ισχυρός, μεταξύ των επιπέδων της IGF -1, ενός ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα και της υψηλής πρόσληψης πρωτεΐνης από γαλακτοκομικά προϊόντα με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξαιρεθεί αυτή η κατηγορία τροφίμων από τη διατροφή μας. Οι ειδικοί συστήνουν τη λήψη 700mg ασβεστίου ημερησίως, που αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι 200ml γάλα, 30g τυρί και ένα μικρό γιαούρτι, προκειμένου να διατηρηθούν υγιή τα οστά.

Αναλύοντας όλα αυτά τα δεδομένα, ο χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Nίκος Μερτζιώτης, επισημαίνει ότι η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση ενισχύουν τον οργανισμό και τον προστατεύουν από την εμφάνιση πολλών νόσων, μεταξύ αυτών και πολλών μορφών καρκίνου.

Επιλέγοντας, λοιπόν, την ένταξη όλων των ομάδων τροφίμων στη διατροφή, μειώνοντας όμως σημαντικά τις ποσότητες των λιπαρών και των γλυκών ο οργανισμός λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη, έχει ενέργεια για να αντεπεξέλθει στις καθημερινές απαιτήσεις, ενώ παράλληλα τον θωρακίζει και τον εμποδίζει να προσθέσει βάρος.

Ωστόσο, κάποιες μελέτες εστιάζοντας στις προστατευτικές ιδιότητες των τροφών κατά του καρκίνου του προστάτη συμπεριλαμβάνουν σε αυτές το λυκοπένιο και το καροτενοειδές που βοηθούν στην εξουδετέρωση των καταστρεπτικών ελευθέρων ριζών.

Ενώ κάποιες άλλες αναφέρουν ότι τροφές όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνισή του καρκίνου του προστάτη.

Όπως τόνισε ο Δρ. Μερτζιώτης, σύμφωνα με τις στατιστικές περίπου το 10% των ετήσιων διαγνώσεων προχωρημένου καρκίνου του προστάτη θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν οι άνδρες διατηρούσαν ένα υγιές βάρος. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, οι άνδρες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο, επιλέγοντας μια υγιεινή διατροφή, που να περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, και εντάσσοντας τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά τους.

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι ακολουθώντας όλες αυτές τις οδηγίες δεν σημαίνει ότι εξασφαλίζεται η διατήρηση της καλής υγείας του προστάτη, καθώς υπάρχουν και μη περιβαλλοντικοί λόγοι που αναπτύσσεται η νόσος, όπως για παράδειγμα η ηλικία, η εθνικότητα και η κληρονομικότητα. Μόνο στις χώρες της Δύσης, υπολογίζεται ότι 1 στους 8 άνδρες θα νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή του και, αν διαγνωστεί νωρίς έχει πολύ σημαντικές πιθανότητες ίασης, αρκεί η θεραπεία που θα ακολουθηθεί να είναι η κατάλληλη γι’ αυτόν.

Και εξηγεί ότι, υπάρχουν τρεις επιλογές για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη:
Η παρακολούθηση,
Η χειρουργική επέμβαση
Η ακτινοθεραπεία

Ωστόσο, υπάρχει και η εστιακή θεραπεία (focal therapy), η οποία προσφέρεται ως μια εναλλακτική μη χειρουργική θεραπεία για τους άνδρες με μικρούς, εντοπισμένους όγκους του προστάτη. Πρόκειται για τη στόχευση του καρκινικού όγκου με ειδικό λογισμικό που επιτρέπει, διά μέσω βελόνας από το δέρμα, χωρίς τομή, την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων είτε με λέιζερ είτε με άλλη μορφή ενέργειας.

Η μέθοδος έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και συγχρόνως προστατεύει τον ασθενή από μετεγχειρητική ακράτεια, στυτική δυσλειτουργία, λοιμώξεις κ.ά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος του προστάτη: Οι ψηλοί άντρες κινδυνεύουν περισσότερο
Καρκίνος του προστάτη: Οι άντρες πρέπει να εκσπερματώνουν 21 φορές τον μήνα