Καρκίνος του δέρματος: Πιο επιθετικός όταν εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη

26-12-2016
Το μελάνωμα είναι από τις πιο συχνές καρκίνου. Είναι αυτό που λέμε καρκίνο του δέρματος. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες λένε πως το μελάνωμα είναι πιο επικίνδυνο όταν διαγιγνώσκεται σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 
Ερευνητές από την Κλινική του Cleveland στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία 462 γυναικών, 49 ετών και κάτω, όταν διαγνώστηκαν με μελάνωμα την περίοδο 1988-2012.
Οι 41 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του δέρματος ήταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ένα χρόνο από την εγκυμοσύνη. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν επιστημονικό έντυπο Journal of the American Academy of Dermatology, έδειξαν πως το μελάνωμα είναι πολύ πιο επιθετικό όταν εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή τους επόμενους 12 μήνες μετά τη γέννα.
 
Οι γυναίκες είχαν μέσο όρο τα 35 έτη στην αρχή της μελέτης και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον επτά χρόνια. Οι περισσότερες είχαν διαγνωστεί με σταδίου 0 ή 1 μελάνωμα
Μετά τη θεραπεία, το 12,5% των γυναικών που είχαν διαγνωστεί κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη είχαν υποτροπιάσει, συγκριτικά με το 1,4% των άλλων ασθενών. 
 
Μεταστάσεις εντοπίστηκαν στο 25% των γυναικών που είχαν διαγνωστεί κοντά στην εγκυμοσύνη, συγκριτικά με το 12,7% των άλλων. 
Το 20% των ασθενών που διαγνώστηκαν κοντά στην κύηση απεβίωσαν, συγκριτικά με το 10,3% των άλλων, διαφορά που δεν θεωρείται στατιστικά σημαντική. 
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας,  Δρ. Μπράιαν Γκαστμαν «αν και η μελέτη δεν δίνει απάντηση στο γιατί η εγκυμοσύνη επηρεάζει το αποτέλεσμα του μελανώματος, πιστεύουμε ότι η ορμονική διακύμανση ή η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος στη συγκεκριμένη περίοδο βοηθά την ανάπτυξη των όγκων».
 
Ο Δρ. Γκαστμαν τονίζει πάντως πως έχει ιδιαίτερη αξία η πρόληψη του μελανώματος σε κάθε ηλικιακή φάση της γυναίκας. Και αυτό μπορεί να συμβεί με την κατάλληλη επιμόρφωση του κοινού ως προς την ασφαλή έκθεση στον ήλιο αλλά και τη χρήση των συσκευών τεχνητού μαυρίσματος. 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: