Καρκίνος του μαστού: Αυτά είναι τα συμπτώματα

12-03-2018

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια από τις πλέον ιάσιμες μορφές της νόσου με τεράστια ποσοστά επιτυχίας στην θεραπεία. Αρκεί φυσικά η διάγνωση να γίνει έγκαιρα και να ακολουθηθούν γρήγορα τα απαραίτητα βήματα. Είναι λοιπόν απαραίτητο οι γυναίκες να προσέχουν και να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα σημάδια μόλις αυτά εμφανιστούν.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε το 2016 από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λίβερπουλ της Βρετανίας, περίπου μία στις έξι γυναίκες (17%) που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού έχουν πάει στο γιατρό τους με ένα σύμπτωμα, που δεν είναι ένα ψηλαφητό ογκίδιο..

Τα συμπτώματα του μαστού (εκτός από ένα ψηλαφητό ογκίδιο), μπορεί να είναι ανωμαλίες στη θηλή (εισολκή-τράβηγμα της θηλής προς τα μέσα), πόνος στο στήθος, αλλαγή της χροιάς του δέρματος, έλκος στο δέρμα του μαστού, ανωμαλία στο σχήμα του μαστού, ερυθρότητα ή φλεγμονή του μαστού.
Ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία περισσότερων από 2.300 γυναικών που διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού στην Αγγλία το 2009/10 και βρήκαν ότι, αν και οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού απευθύνθηκαν σε γιατρό γρήγορα, εκείνες με συμπτώματα άλλα εκτός του ψηλαφητού ογκιδίου καθυστέρησαν να δουν τον γιατρό τους σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν ένα ψηλαφητό ογκίδιο.

Οι γυναίκες που παρουσίασαν μια εξέλκωση του μαστού, ανωμαλίες στη θηλή, φλεγμονή του μαστού ή πρησμένο χέρι/μασχάλη, ή και πόνο στη μασχάλη είχαν περισσότερες πιθανότητες να περιμένουν περισσότερο από τρεις μήνες για να απευθυνθούν σε γιατρό. Υπάρχουν περισσότεροι από 53.600 καρκίνοι του μαστού που διαγιγνώσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο και 11.400 θάνατοι από αυτή τη νόσο ετησίως.

Αυτή η έρευνα δείχνει ότι, πολύ συχνά, οι γυναίκες με συμπτώματα καρκίνου του μαστού καθυστερούν να δουν τον γιατρό τους. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει είτε επειδή οι άνθρωποι απλά αγνοούν ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να παρουσιαστεί με διάφορα συμπτώματα, είτε ότι είναι σημαντικό να διαγνωστεί το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να μπορεί να σχεδιαστεί γρήγορα ένα πλάνο θεραπείας.

Επομένως οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης πρέπει να αυξηθούν έτσι ώστε οι άνθρωποι να ξέρουν πώς να εντοπίζουν τα συμπτώματα και πότε να πάνε σε έναν γιατρό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος μαστού: Ποιες τροφές αμβλύνουν τις παρενέργειες των φαρμάκων