Καρκίνος του μαστού: H σωστή διατροφή στην εφηβεία προστατεύει

26-12-2016
Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία μας. Δεν είναι τυχαία η έκφραση είμαστε ο,τι τρώμε. Αυτό όπως φαίνεται ισχύει και για τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε πως η διατροφή μιας γυναίκας στην εφηβεία μπορεί να κάνει θαύματα στην πρόληψη του καρκίνου αργότερα στη ζωή της.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Harvard στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν περισσότερες από 90.500 γυναίκες ηλικίας από 27 έως 44 ετών.
Έως το τέλος της έρευνας, οι 2.833 από αυτές είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού.
Σκοπός τους ήταν να διαπιστώσουν τι ρόλο έπαιξε η διατροφή που έκαναν όταν ήταν έφηβες στη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Pediatrics, έδειξαν πως όσες ακολουθούσαν από τα νιάτα τους τις συστάσεις για υγιεινή διατροφή, μείωναν κατά το ένα πέμπτο τις πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο αργότερα στη ζωή τους.
 
Οι ειδικοί χώρισαν τις εθελόντριες σε ομάδες αναλόγως με την κατανάλωση φυτικών ινών.
Διαπίστωσαν λοιπόν πως όσες έκαναν την υψηλότερη κατανάλωση κατά τη εφηβεία, φθάνοντας κατά μέσον όρο τα 28 γραμμάρια ινών την ημέρα, είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μεγαλώνοντας καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με όσες έτρωγαν τις λιγότερες φυτικές ίνες.
 
Τα 28 γραμμάρια φυτικών ινών αντιστοιχούν, κατά προσέγγιση, σε δύο μήλα (με τη φλούδα), μία μπανάνα, μία μερίδα αρακά, και μία-δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως την ημέρα, σύμφωνα με τις περιεκτικότητες των τροφίμων σε φυτικές ίνες.
 
Αντίστοιχα, όσες εθελόντριες έτρωγαν άφθονες φυτικές ίνες στα 20 και στα 30 τους, είχαν από 12% έως 19% λιγότερες πιθανότητες καρκίνου του μαστού.
Μάλιστα όσο περισσότερες ίνες έτρωγαν, τόσο το καλύτερο, αφού κάθε αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης κατά 10 γραμμάρια σχετίσθηκε με μείωση κατά σχεδόν 14% του κινδύνου για καρκίνο μαστού.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Γουώλτερ Γουϊλετ «ξέρουμε από προγενέστερες μελέτες ότι ο μαστικός ιστός είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στα καρκινογόνα και τα αντικαρκινογόνα της παιδικής και εφηβικής ζωής. Τα νέα ευρήματα υπενθυμίζουν ότι η διατροφή από νωρίς στη ζωή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία στο μέλλον, επομένως τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες θα κάνουν μεγάλο δώρο στον εαυτό τους εάν φροντίσουν να τρώνε καθημερινά πολλές φυτικές ίνες».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: