Καρκίνος του μαστού: Νέο, γρήγορο τέστ υπόσχεται αποτελέσματα μέσα σε μια ωρα

γυναίκα φοράει ροζ κορδέλα για τις γυναίκες που τις έχει χτυπήσει ο καρκίνος του μαστού
06-08-2020

Ο καρκίνος του μαστού χτυπά εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως κάθε χρόνο. Τώρα, επιστήμονες από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέο, γρήγορο, φθηνό και 100% ακριβές τεστ για τον καρκίνο του μαστού. Το αυτοματοποιημένο τεστ με την ονομασία CytoPAN βγάζει αυθημερόν και επί τόπου αποτελέσματα. Μερικές φορές μάλιστα σε λιγότερο από μία ώρα.

Ο καρκίνος του μαστού εντοπίζεται μέσα σε μια ώρα

Κάθε «κιτ» του τεστ κοστίζει μόνο πέντε δολάρια. Δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο του κόστους των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων σήμερα διαγνωστικών τεστ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Ραλφ Γουαισλέντερ και Χιουνγκσούν Ιμ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης δοκίμασαν με επιτυχία το τεστ σε 68 ασθενείς με καρκίνο του μαστού στη Ν. Κορέα. Κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine»,

Η γρήγορη εξέταση

Η νέα διαγνωστική πλατφόρμα, που χρησιμοποιεί την τεχνική της κυτταρομετρίας εικόνας. Έτσι, αναλύει για κακοήθεια λίγα μεμονωμένα κύτταρα του μαστού που έχουν ληφθεί με μια πολύ λεπτή βελόνα (αρκούν μόνο 50 κύτταρα ανά δείγμα). ΄Άρα, δεν απαιτείται βιοψία ιστού μέσω επεμβατικής διαδικασίας. Η νέα τεχνολογία, εκτός από την κατά 100% ανίχνευση των καρκίνων, ανιχνεύει δύο βασικούς κλινικούς βιοδείκτες του καρκίνου του μαστού (τους ER/PR και HER2) με ακρίβεια 93% και 96% αντίστοιχα.

Το CytoPAN, σύμφωνα με τους επιστήμονες που το δημιούργησαν, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Εκεί όπου οι ασθενείς είναι συχνά φτωχοί και υποχρεωμένοι να περιμένουν για πολύ καιρό (ακόμη και μερικούς μήνες) έως ότου λάβουν μια διάγνωση σε τεστ που έκαναν. Κάτι που επηρεάζει αρνητικά την πρόγνωση της νόσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος του μαστού: Τι ισχύει και τι όχι