Καρκίνος του μαστού: Οι ηλικιωμένες δεν μπορούν να δουν τα σημάδια

26-12-2016
Ο καρκίνος του μαστού χτυπά εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Έρευνα που έκαναν Βρετανοί επιστήμονες δείχνει τώρα πως οι ηλικιωμένες γυναίκες δεν μπορούν να καταλάβουν εγκαίρως τα σημάδια.
 
Η κυβερνητική υπηρεσία Public Health England ρώτησε 731 γυναίκες, άνω των 40 ετών, σχετικά με τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού.
Οι ερευνητές εστίασαν στη συγκεκριμένα ηλικιακή ομάδα, επειδή συνήθως στα εθνικά προγράμματα ελέγχου για τους καρκίνους δεν περιλαμβάνονται οι γυναίκες κάτω των 50 ετών και άνω των 70 ετών.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν από το BBC, μόνο το 48% των γυναικών άνω των 70 ετών ήξερε να πει κάποιο σύμπτωμα εκτός από τον όγκο. 
 
Μόλις πρόσφατα ξεκίνησε στη Μ. Βρετανία μελέτη για τα οφέλη της επέκτασης του ελέγχου σε γυναίκες 47-49 ετών και 71-73 ετών. 
 
Επίσημα στοιχεία του Public Health England δείχνουν πως μια στις τρεις γυναίκες που διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού είναι 70 ετών και άνω. Κάθε χρόνο στη Βρετανία περίπου 9.500 γυναίκες πεθαίνουν εξαιτίας του καρκίνου του μαστού. Από αυτές, οι 4.500 (δηλαδή περισσότερες από τις μισές), είναι από 70 ετών και πάνω. 
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας,  Τζέννι Χαρις «θέλουμε οι ηλικιωμένες γυναίκες να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τυχόν ύποπτες αλλαγές στο στήθος τους, όπως στη θηλή, το δέρμα, ή το σχήμα του. Και το σημαντικότερο, να πάψουν να πιστεύουν ότι μετά από κάποια ηλικία έχουν ξεφύγει του κινδύνου και ότι ο καρκίνος του μαστού δεν τους αφορά. Η πρώιμη διάγνωση, ανεξαρτήτως της ηλικίας εκδήλωσης της νόσου, καθιστά τον καρκίνο του μαστού περισσότερο αντιμετωπίσιμο».
 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: