Καρκίνος του μαστού: Πως η ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο

26-12-2016
Πολλοί από εμάς λατρεύουμε την ζάχαρη. Πίνουμε τον καφέ μας γλυκό και δεν περνάει ούτε μια ημέρα χωρίς να φάμε ένα σοκολατένιο έδεσμα. Μάλλον όμως δεν κάνουμε καλά. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξαν πως οι γυναίκες και οι άντρες που καταναλώνουν πολλούς κατεργασμένους υδατάνθρακες και ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη, κινδυνεύουν να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού και του προστάτη αντίστοιχα
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν σχεδόν 3.200 ενήλικες αμερικανούς, που είχαν δώσει στοιχεία για τη διατροφή τους, ενώ είχαν καταγραφεί και τα κρούσματα καρκίνου για περισσότερα από 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 565 άτομα διαγνώστηκαν με καρκίνο.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στο Σαν Ντιέγκο, έδειξαν πως οι γυναίκες των οποίων η διατροφή ήταν πλούσια σε καλούς υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια) είχαν 67% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με εκείνες που προτιμούσαν τους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, πατάτες, αρτοσκευάσματα). 
 
Αντίστοιχα, οι άντρες που έπιναν τακτικά φρουτοποτά ή αναψυκτικά με ζάχαρη είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο, έναντι των ανδρών που απέφευγαν αυτές τις επιλογές. Επιπλέον, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος και μεταξύ των ανδρών με των οποίων η διατροφή είχε υψηλό γλυκαιμικό φορτίο δηλαδή επίσης κατανάλωναν πολλούς κατεργασμένους υδατάνθρακες.
 
Οι άντρες που έτρωγαν πολλά γεύματα με κατεργασμένα τρόφιμα, όπως αλλαντικά και πίτσες, περισσότερες από τέσσερις φορές την εβδομάδα, είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη, συγκριτικά με όσους τα κατανάλωναν όχι πάνω από μια φορά την εβδομάδα. 
‘Οπως είπε η επικεφαλής της έρευνας Νουρ Μακαρεμ «αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι ‘κακοί’ υδατάνθρακες προκαλούν καρκίνο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του προστάτη είναι οι συχνότεροι καρκίνοι και αυτό αποτελεί τροφή για σκέψη».
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: