Καρκίνος του μαστού στη εγκυμοσύνη: Ένα συχνό φαινόμενο

26-12-2016
Ο καρκίνος του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα φαινόμενο που φαίνεται να εξαπλώνεται όλο και περισσότερο. Αυτό τουλάχιστον έδειξε μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.
 
Ερευνητές από τον Βρετανικό Οργανισμό Breast Cancer Care στο Λονδίνο εξέτασαν 496 νεαρές ασθενείς με καρκίνο.
Σκοπός τους ήταν να βρουν τη σχέση εγκυμοσύνης-καρκίνου του μαστού.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία έγινε με αφορμή 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου Μαστού (EBCC-10) που αρχίζει στις 9 Μαρτίου στο Άμστερνταμ έδειξαν πως μία στις δέκα γυναίκες ηλικίας κάτω των 45 ετών οι οποίες εκδηλώνουν καρκίνο του μαστού, εντοπίζουν τα πρώτα σημάδια του στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.
 
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, ο αριθμός των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας με καρκίνο μαστού αυξάνεται διαρκώς και η καθυστέρηση απόκτησης παιδιών ίσως παίζει ρόλο σε αυτό.
Η έρευνα τους έδειξε πως περισσότερες από μία στις τρεις είχαν μάθει ότι έχουν καρκίνο του μαστού στη διάρκεια ή λίγο μετά από την απόκτηση παιδιού. Αποτέλεσμα ήταν να κάνουν θεραπεία γι’ αυτόν πριν αυτό κλείσει τα πέντε του χρόνια.
 
Οι μισές απ’ όσες χρειάσθηκαν θεραπεία ενώ είχαν πολύ μικρά παιδιά πίστευαν ότι το μεγαλύτερο μειονέκτημα του καρκίνου ήταν ότι δεν τους επέτρεψε να φροντίσουν τα μωρά τους.
Το 66% των νεαρών αυτών γυναικών είπαν πως ο μεγαλύτερος τους φόβος ήταν ότι δεν θα προλάβουν να δουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν, σύμφωνα με τη μελέτη η οποία δημοσιοποιήθηκε
 
Ο καρκίνος του μαστού σχετίζεται ισχυρά με την ηλικία, με περισσότερα από τα μισά κρούσματα να παρατηρούνται σε γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών.
 
Έως την ηλικία των 29 ετών μία γυναίκα έχει μία στις 1.950 πιθανότητες να εκδηλώσει τη νόσο, ενώ μεταξύ 30 και 39 ετών οι πιθανότητες γίνονται μία στις 210, και μεταξύ 40 και 49 ετών μία στις 48.
Συνολικά, κάθε γυναίκα έχει μία πιθανότητα στις 11 να εμφανίσει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: