Καρκίνος του μαστού: Το πρωινό ξύπνημα μειώνει τον κίνδυνο

03-07-2019

Κανείς δεν θέλει να ξυπνάει πάρα πολύ νωρίς το πρωί. Παρόλα αυτά πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει πως το πρωινό ξύπνημα κάνει καλό στην υγεία μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Τώρα, μια νέα μελέτη Αμερικανών και Αυστριακών επιστημόνων δείχνει πως οι γυναίκες που συνήθως ξυπνούν νωρίς κινδυνεύουν λιγότερο να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού, ενώ αυτές που κοιμούνται αργά και πολλές ώρες (πάνω από οκτώ) έχουν ηπίως αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Ερευνητές από το Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, το Ιατρικό Κολέγιο Γουέιλ του Πανεπιστημίου Κορνέλ και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία μελέτησαν περίπου 400.000 γυναίκες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ).
Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως οι «πρωινοί τύποι» εμφανίζουν λιγότερο συχνά καρκίνο του μαστού από τους «βραδινούς».

Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται μία λιγότερη περίπτωση γυναίκας με την ασθένεια για κάθε 100 γυναίκες που ξυπνούν νωρίς.
Οι ερευνητές προσπαθούν να δώσουν μια εξήγηση σε αυτό το εύρημα, παρότι τα δεδομένα παραμένουν κάπως ασαφή.

Ένας παράγοντας που παίζει ρόλο και προτάθηκε από την καθηγήτρια επιδημιολογίας Εύα Σερνχάμερ είναι «η μη ισορροπημένη ρύθμιση του εξωτερικού με το εσωτερικό ρολόι».
Έκανε λόγο για το ρόλο που διαδραματίζει η μελατονίνη, μια φυσικώς παραγόμενη ορμόνη.

Σε αυτό συμφώνησε και ο Ντάνιελ Μπαρόνε, ειδικός ύπνου.
Πρόσθεσε ότι η μελατονίνη συνιστά ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό στο σώμα, το οποίο, αν μειωθεί, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις που έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου.

Παράλληλα, και οι δύο ερευνητές συμφώνησαν στον αυξημένο κίνδυνο παρουσίασης καρδιακών προβλημάτων στα άτομα που δουλεύουν έως αργά τη νύχτα.
Αυτό ίσως είναι ένα εύρημα που σχετίζεται με τη διατροφή, καθώς τις βραδινές ώρες είναι δύσκολο να βρεθούν υγιεινές τροφές προς κατανάλωση.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που επιχειρεί να συμπεριλάβει το σύνολο των παραγόντων που ενδέχεται να έχουν επίδραση στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού (παχυσαρκία, οικογενειακό ιστορικό, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ), σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα έρευνες, που είχαν επικεντρωθεί στις συνήθειες του ύπνου (πρωινό ξύπνημα, ώρες ύπνου, αϋπνίες κ.λπ.).

Οι ερευνητές κάνουν ορισμένες συστάσεις προς τις γυναίκες που θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ο Μπαρόνε τονίζει πως οι αλλαγές στις συνήθειες ύπνου είναι σημαντικές και συμβουλεύει ιδιαίτερα τα άτομα με αϋπνίες να μένουν μακριά από τις οθόνες, δηλαδή την κυανή ακτινοβολία (μπλε φως) για τουλάχιστον μισή ώρα προτού κοιμηθούν, καθώς αυτή ρίχνει τα επίπεδα της μελατονίνης.

Επίσης, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η ισορροπημένη διατροφή προς αποφυγήν της παχυσαρκίας αποτελούν τρόπους πρόληψης της νόσου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος μαστού: Η νυχτερινή εργασία τελικά δεν αυξάνει τον κίνδυνο