Καρκίνος του παχέος εντέρου: Αυτό είναι το βασικό σύμπτωμα που οι περισσότεροι αγνοούν

γιατρός κρατά ομοίωμα από έντερο στο οποίο έχει εμφανιστεί καρκίνος
20-07-2022

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τις πιο θανατηφόρες μορφές της νόσου. Είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο σε άντρες και γυναίκες με συμπτώματα που μπορεί να είναι ύπουλα και εύκολο να παραβλεφθούν στα αρχικά στάδια.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να μην προκαλέσει έντονα συμπτώματα στην αρχή. Επομένως πολλοί ασθενείς μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν ότι έχουν πρόβλημα.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινά συνήθως από πολύποδες

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του ορθού συχνά ομαδοποιούνται, επειδή έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου ξεκινούν ως ένας τύπος ανάπτυξης, γνωστός ως πολύποδας, στην εσωτερική επένδυση του ορθού και του παχέος εντέρου.

Δεν εξελίσσονται όλοι οι πολύποδες σε καρκινικές αναπτύξεις. Οι πολύποδες μπορεί να είναι:

  • αδενωματώδεις (τα αδενώματα θεωρούνται προκαρκινικά, καθώς μερικές φορές γίνονται καρκίνος)
  • υπερπλαστικοί και φλεγμονώδεις (αυτές είναι κοινές αλλά γενικά όχι προκαρκινικές αναπτύξεις)
  • οδοντωτοί πολύποδες (SSP)
  • οδοντωτά αδενώματα (TSA), τα οποία ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Πολλοί αδιαφορούν γι’ αυτό το σύμπτωμα καρκίνου του παχέος εντέρου

Το στομάχι σας μπορεί να σας δώσει πολλά προειδοποιητικά σήματα όταν κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ναυτία και έμετο
  • αιμορραγία από το ορθό
  • δυσπεψία και
  • διάφορους τύπους πόνου

Η δυσκοιλιότητα και η διάρροια μπορεί να σημαίνουν μια σειρά από προβλήματα, αλλά δεδομένου ότι είναι τόσο κοινά, μπορούν εύκολα να αγνοηθούν.

Η δρ. Eva Shelton, παθολόγος στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital, εξηγεί ότι εάν ο καρκίνος επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του παχέος εντέρου, μπορεί να προκαλέσει διάρροια. “Το παχύ έντερο απορροφά μεγάλο μέρος του νερού στην πέψη και αλλάζει τα απόβλητα από υγρό σε κόπρανα, οπότε όταν αυτό διαταραχθεί, μπορεί να εμφανιστεί διάρροια”, λέει.

Και παρόλο που η διάρροια μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου, το ίδιο μπορεί να είναι και η δυσκοιλιότητα. “Το ορθό είναι επίσης δίοδος για την έξοδο των κοπράνων από το σώμα και όταν υπάρχει μάζα (καρκίνος) που το εμποδίζει, τότε ο ασθενής μπορεί να έχει δυσκοιλιότητα”, προσθέτει η δρ. Shelton.

Πηγές: https://www.ccalliance.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος του παχέος εντέρου: 4 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο