Καρκίνος του παγκρέατος: Πειραματόζωα ανθεκτικά στον καρκίνο

καρκίνος στο πάγκρεας
13-11-2008

«Σούπερ» πειραματόζωα ανθεκτικά στον καρκίνο, που επιπλέον γερνούν πολύ αργά, κατάφεραν να δημιουργήσουν ισπανοί ερευνητές.

Όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο «Cell» όπου και δημοσιεύεται η έρευνα, αρχικά οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Βαλένθια «τροποποίησαν» τα γονίδια των ποντικών κάνοντάς τα ανθεκτικά στον καρκίνο. Στη συνέχεια, αύξησαν τα επίπεδα της πρωτεΐνης τελομεράσης, επιβραδύνοντας έτσι κατά 40% τη διαδικασία της γήρανσης των κυττάρων. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό, γιατί η ζωή των τρωκτικών επιμηκύνθηκε τόσο ώστε σε ανθρώπινα χρόνια να φτάνει τα 120! Την επιτυχία εξάλλου των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης έρευνας επιβεβαιώνει η δρ. Μαρία Α. Μπλάσκο από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο της Ισπανίας.

Αν και η αντιγηραντική δράση της τελομεράσης ήταν γνωστή, ωστόσο, προηγούμενες απόπειρες των ερευνητών να αυξήσουν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη είχαν οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, όμως, ο συνδυασμός των δύο γενετικών «ρυθμίσεων» είχε ως αποτέλεσμα την ανθεκτικότητα των τρωκτικών στον καρκίνο και τη μεγάλη επιβράδυνση της γήρανσης σε σχέση με εκείνα που δεν είχαν δεχτεί τις μετατροπές αυτές. Ταυτόχρονα τα ποντίκια έδειχναν να διατηρούν καλύτερη μυϊκή μάζα σε μεγαλύτερες ηλικίες, υγιέστερο ιστό δέρματος και να αντιμετωπίζουν λιγότερα πεπτικά προβλήματα.