Καρκίνος του προστάτη: Οι παχύσαρκοι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο

καρκίνος του προστάτη
20-05-2022

Την ανησυχία τους για να εμφανιστεί ο καρκίνος του προστάτη για τους παχύσαρκους να που καπνίζουν εκφράζουν μέσω νέας επισημονικής μελέτης οι ειδικοί. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι καπνιστές έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, όμως έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από αυτόν αν αρρωστήσουν, ιδίως εάν έχουν αρκετά περιττά κιλά.

Καρκίνος του προστάτη και παχυσαρκία

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουντ, με επικεφαλής τη δρα Σίλβια Γιόχεμς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό ουρολογικό περιοδικό «European Urology», ανέλυσαν στοιχεία για 351.448 άνδρες σε βάθος δεκαετιών. Στη διάρκεια της μελέτης 24.731 άνδρες εμφάνισαν καρκίνο του προστάτη και 4.322 πέθαναν από τη νόσο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος θανάτου ήταν περίπου 20% μεγαλύτερος στους καπνιστές, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Ο κίνδυνος όμως ήταν ακόμη μεγαλύτερος για τους καπνιστές που ήταν υπέρβαροι (δείκτης μάζας σώματος 25-30) ή παχύσαρκοι (δείκτης άνω του 30).

Αν και είναι γνωστό ότι οι καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο για διάφορους καρκίνους, βρέθηκε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι καπνιστές έχουν γενικά μικρότερη πιθανότητα για θετικό τεστ PSA και διάγνωση καρκίνου του προστάτη. Αυτό ισχύει πρωτίστως για τον χαμηλότερου κινδύνου τοπικό (μη μεταστατικό) καρκίνο του προστάτη, τη μορφή που συχνότερα ανιχνεύεται μέσω τεστ PSA χωρίς την ύπαρξη άλλων συμπτωμάτων.

«Οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου»

Η επικεφαλής της έρευνας Σίλβια Γιόχεμς δήλωσε ότι «οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη ανεξάρτητα από το στάδιο του καρκίνου που έγινε η διάγνωση, συνεπώς αφορά όλες τις μορφές της νόσου, από καρκίνους χαμηλού κινδύνου μέχρι μεταστατικούς».

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Τάνια Στοκς από την πλευρά της επεσήμανε ότι «ένα σημαντικό ερώτημα προς απάντηση είναι κατά πόσο η πρόγνωση για έναν ασθενή μπορεί να βελτιωθεί αν σταματήσει να καπνίζει μετά τη διάγνωση καρκίνου του προστάτη».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος του προστάτη: Οι συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο