Καρκίνος του θυρεοειδούς: Αυτά είναι τα 4 βασικά συμπτώματα

γυναίκα που την έχει χτυπήσει ο καρκίνος σε δωμάτιο στο νοσοκομείο
08-11-2021

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς έχει γίνει πιο επικίνδυνος, με τα ποσοστά να έχουν διπλασιαστεί από τη δεκαετία του ’70 και μετά. Οι γυναίκες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν θηλώδη καρκινώματα του θυρεοειδούς. Είναι η πιο συχνή κακοήθεια αλλά και η λιγότερο επιθετική μορφή καρκίνου.

Μπορούμε να εντποπίσουμε τα οζίδια στο θυρεοειδή με υπέρηχο ή άλλη απεικονιστική εξέταση. Ακόμη και αν είναι καρκινικά ογκίδια, πολλά είναι μικροσκοπικά και αργά αναπτυσσόμενα. Έτσι, δεν προκαλούν προβλήματα κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

4 συμπτώματα που δείχνουν πως υπάρχει καρκίνος του θυρεοειδούς

  • Όγκος στο λαιμό: Ο θυρεοειδής αδένας είναι στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Αλλά πιθανό ψηλαφητό εύρημα που δεν εξαφανίζεται εντός λίγων εβδομάδων, πρέπει να ελέγχεται. Αν ο καρκίνος του θυρεοειδούς έχει εξαπλωθεί στους κοντινούς λεμφαδένες, το ογκίδιο μπορεί να βρίσκεται στην πλευρά του λαιμού. Εκεί που είναι οι λεμφαδένες. Όχι στο μπροστινό μέρος, όπου βρίσκεται ο θυρεοειδής αδένας.
  • Δυσκολία στην κατάποση: Καθώς ένα ογκίδιο μεγαλώνει, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα κατάποσης. Αν νιώθετε ενόχληση στο λαιμό, όπως όταν έχετε κρυολόγημα ή ίωση, αλλά δεν υποχωρεί σε εύλογο διάστημα, πρέπει να το ελέγξετε.
  • Αλλοιώσεις στη φωνή: Οι φωνητικές χορδές βρίσκονται ακριβώς πάνω από το θυρεοειδή. Πιθανές αλλαγές στο θυρεοειδή αδένα, μπορεί να προκαλέσουν βραχνάδα ή αλλοίωση της φωνής.
  • Πρόβλημα στην ομιλία, την αναπνοή, την κατανάλωση φαγητού: Είναι συμπτώματα που βλέπουμε σε προχωρημένο στάδιο του καρκίνου. Όλα χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος: 13 μορφές της νόσου που συνδέονται με τα περιττά κιλά