Καρκίνος: Τρώτε βραδινό μέχρι τις 7 για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

10-03-2018

Σίγουρα δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός για να καταλάβει πως η διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας στον κίνδυνο εμφάνισης ή πρόληψης του καρκίνου. Δεν είναι όμως ο τύπος της διατροφής. Εξ ίσου σημαντικές δείχνουν να είναι και οι ώρες στις οποίες  τρώει κανείς. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλυσαν τα δεδομένα της καθημερινής διατροφής και των συνηθειών ύπνου 2212 γυναικών. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
Όπως φάνηκε, η 
αύξηση των ωρών νηστείας μεταξύ δείπνου και πρωινού γεύματος της επόμενης ημέρας μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το καθημερινό πρόγραμμα – φαγητού και νηστείας – που συγχρονίζονταν με τους κύκλους (ύπνου – εγρήγορσης) είχαν μεταβολικές επιπτώσεις, οι οποίες σχετίζονται στενά με τον καρκίνο του μαστού.

Από τα ευρήματα φάνηκε δηλαδή ότι η κατανάλωση κανονικών γευμάτων την ίδια ώρα κάθε μέρα και η αποφυγή λήψης τροφής για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ δείπνου και πρωινού της επόμενης, έχει ρυθμιστική επίδραση στο σάκχαρο, το οποίο, στη συνέχεια, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών όπως ο διαβήτης και σε βάθος χρόνου, μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού.

«Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου (AACR) που πραγματοποιήθηκε από 18 έως 22 Απριλίου στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ…»

Η – Catherine Marinac – του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο (υποψήφια διδάκτορας και κύρια συγγραφέας της μελέτης) ανέφερε ότι η αύξηση της διάρκειας της νυχτερινής νηστείας θα μπορούσε να είναι η νέα στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη μελέτη ήταν η πρώτη που τεκμηριώνει τη σχέση μεταξύ παρατεταμένης νυχτερινής νηστείας και βελτιωμένης ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα.

Οι γυναίκες που έμεναν νηστικές για περισσότερες ώρες τη νύχτα είχαν σημαντικά καλύτερο έλεγχο των συγκεντρώσεων γλυκόζης στο αίμα. Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι κάθε επιπλέον τρίωρο νυχτερινής νηστείας συσχετίστηκε – με 4% χαμηλότερο επίπεδο μεταγευματικής γλυκόζης – ανεξάρτητα από την ποσότητα της τροφής που προσλάμβαναν οι γυναίκες.

Οι γυναίκες στη μελέτη ανέφεραν ότι έτρωγαν πέντε φορές την ημέρα με μια μέση νυχτερινή νηστεία της τάξεως των 12 ωρών. Όσες ανέφεραν μεγαλύτερης διάρκειας νηστεία ανέφεραν επίσης ότι κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες ανά ημέρα, λάμβαναν λιγότερες θερμίδες μετά τις 10 μ.μ. και είχαν λιγότερα διατροφικά επεισόδια.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με – την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία – η νηστεία αποτελεί ένα είδος εναλλακτικής θεραπείας, γνωστής ως μεταβολική θεραπεία. Όσοι υποστηρίζουν τη νηστεία ως μέρος της διαδικασίας “αποτοξίνωσης” λένε ότι η κατανάλωση μόνο νερού για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα μπορεί να αφαιρέσει τις βλαβερές τοξίνες και ουσίες από το σώμα.

Μέχρι σήμερα συστήνεται στις γυναίκες να περιορίσουν το κάπνισμα, να ασκούνται, να ελέγχουν το βάρος τους, να θηλάζουν, να ζουν και εργάζονται σε απαλλαγμένο από ρύπους περιβάλλον προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Διατροφικά πλήθος μελετών έχουν καταδείξει ότι ωφέλιμη είναι η ελαχιστοποίηση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος, αλκοόλ και επεξεργασμένων δημητριακών.

Τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης μελέτης, υποδηλώνουν ότι: άλλη μια ασπίδα προστασίας των γυναικών ενάντια στον καρκίνο του μαστού θα μπορούσε να είναι και η αύξηση των νυχτερινών ωρών χωρίς πρόσληψη τροφής.

Η αλλαγή της ώρας του δείπνου είναι μια πολύ απλή απόφαση που μπορεί να εφαρμοστεί από κάθε γυναίκα. Οι συνέπειες όμως αυτής θα είναι σημαντικές καθώς θα προκαλέσουν μείωση των περιστατικών καρκίνου του μαστού.

Το μόνο που απομένει είναι η διεξαγωγή μεγαλύτερων κλινικών δοκιμών για να επιβεβαιωθεί ότι οι νυχτερινές νηστείες προκαλούν θετικές αλλαγές στους βιοδείκτες του γλυκαιμικού ελέγχου και μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος: Είναι διαφορετικός σε παιδιά και ενήλικες
Καρκίνος: Τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας ίσως σχετίζονται με τη νόσο