Καρκίνος: Ζουν περισσότεροι οι ασθενείς που κόβουν το κάπνισμα μετά τη διάγνωση

καρκίνος
02-11-2024
Οι καπνιστές που τους έχει χτυπήσει ο καρκίνος πολλές φορές αρνούνται να κόψουν το τσιγάρο. Όμως, μια νέα έρευνα αποδεικνύει πως κάνουν λάθος.

Όπως έδειξε, όσοι το κόβουν έχουν 22% έως και 26% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους λόγω του καρκίνου τους. Το μεγαλύτερο όφελος αποκομίζουν όσοι απαλλάσσονται από το τσιγάρο εντός έξι μηνών από τη διάγνωση. Και φυσικά όταν η διακοπή είναι μακροχρόνια (τουλάχιστον 3 μήνες).

Τα οφέλη δεν περιορίζονται στους πάσχοντες από ορισμένες μορφές καρκίνου. Ούτε μόνο στους ασθενείς με αρχικού σταδίου νόσο. Ως φαίνεται όλοι μπορεί να ωφεληθούν, πιθανώς διότι το κάπνισμα μειώνει ραγδαία την αποτελεσματικότητα πολλών θεραπειών.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Oncology. Όπως γράφουν οι ερευνητές εξέτασαν την πορεία της υγείας 4.526 καπνιστών. Όλοι είχαν διαγνωστεί με καρκίνο και είχαν παραπεμφθεί σε πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος. Άλλοι όμως διέκοψαν το κάπνισμα και άλλοι συνέχισαν να καπνίζουν.

Οι ασθενείς έπασχαν από διάφορες μορφές κακοηθών νεοπλασιών, από τον καρκίνο του παγκρέατος και του προστάτη έως του πρωκτού και του παχέος εντέρου. Οι πιο συχνές μορφές ήταν:

  • Ο καρκίνος του μαστού (το 17,5% των ασθενών)
  • Ο καρκίνος του πνεύμονα (17,3% των ασθενών)
  • Καρκίνοι κεφαλής & τραχήλου (13%)
  • Αιματολογικές κακοήθειες, όπως λευχαιμία, λέμφωμα κ.λπ. (8,3%)

Από τους ασθενείς, ο ένας στους τρεις είχαν αρχικού σταδίου νόσο (στάδια Ι και ΙΙ). Το σχεδόν 17% είχαν νόσο σταδίου ΙΙΙ και το 21% καρκίνο σταδίου ΙV (μεταστατικός καρκίνος).

Τα ευρήματα

Κατά την έναρξη της μελέτης οι ασθενείς είχαν ηλικία 47 έως 62 ετών. Σχεδόν οι μισοί ήταν γυναίκες. Η διάγνωση είχε γίνει μεταξύ 2006 και 2022. Όλοι τους είχαν υποβληθεί σε θεραπεία στο φημισμένο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 8 χρόνια κατά μέσον όρο.

Όπως διαπίστωσαν, όσο συντομότερα είχαν διακόψει οι ασθενείς το κάπνισμα μετά τη διάγνωση του καρκίνου, τόσο πιθανότερο ήταν να επιβιώσουν.

Στην πραγματικότητα, όσοι έκοψαν το κάπνισμα έζησαν κατά μέσον όρο διπλάσιο χρονικό διάστημα έναντι όσων το συνέχισαν. Η διαφορά στην επιβίωση (πάντα κατά μέσον όρο) ήταν σχεδόν 2 χρόνια.

Οι πρωιμότεροι καρκίνοι είχαν συνήθως πολύ μεγαλύτερη επιβίωση από τους προχωρημένους.  Σε σύγκριση με τους ασθενείς που εξακολούθησαν να καπνίζουν, όσοι έκοψαν το τσιγάρο μέσα σε 3 μήνες από τη διάγνωση είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν για 15 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Όσοι το έκοψαν μετά από έξι μήνες είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες 15ετους επιβίωσης. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους το έκοψαν στους εννέα μήνες ήταν 15%.

Ωστόσο όφελος αποκόμιζαν και όσοι έκοψαν το κάπνισμα έως και πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. Απλώς αυτό ήταν μικρότερο απ’ ό,τι αν είχαν απαλλαγεί νωρίτερα από το τσιγάρο.

Κρίσιμος ρόλος

«Η έρευνά μας υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η πρώιμη διακοπή του καπνίσματος στους ασθενείς που κάνουν θεραπεία για τον καρκίνο», τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Paul Cinciripini, καθηγητής Κλινικής Φροντίδας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Μολονότι όμως η διακοπή είναι τόσο σημαντική, «συχνά δεν της δίνεται η αρμόζουσα σημασία, κατά την καθημερινή ιατρική πρακτική», πρόσθεσε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος: Ζουν περισσότεροι οι ασθενείς που κόβουν το κάπνισμα μετά τη διάγνωση