ΚΑΣΠΑΡ ΜΠΕΡΤΣΕΛΕΝ ΜΠΑΡΤΟΛΙΝ

Caspar Bartholin
10-07-2021

Ο Κάσπαρ Μπερτσελέν Μπαρτολίν ο Πρεσβύτερος (12 Φεβρουαρίου 1585 – 13 Ιουλίου 1629) ήταν Δανός γιατρός, επιστήμονας και θεολόγος.

Ο Μπαρτολίν γεννήθηκε στο Malmø της Δανίας (σύγχρονη Σουηδία). Η προωρότητά του ήταν εξαιρετική. σε ηλικία τριών ετών ήταν σε θέση να διαβάζει και στο δέκατο τρίτο του έτος συνέθεσε ελληνικά και λατινικά λόγια και τα εκφώνησε δημόσια. Όταν ήταν περίπου δεκαοκτώ, πήγε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και στη συνέχεια σπούδασε στο Ρόστοκ και στη Βιτεμβέργη.

Στη συνέχεια ταξίδεψε στη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αγγλία, τη Γαλλία και την Ιταλία και έγινε δεκτός με έντονο σεβασμό στα διάφορα πανεπιστήμια που επισκέφθηκε. Το 1613 επιλέχθηκε καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και κάλυψε το αξίωμα αυτό για έντεκα χρόνια, όταν, πέφτοντας σε μια επικίνδυνη ασθένεια, έκανε τον όρκο ότι αν αναρρώσει θα αφιερωθεί αποκλειστικά στη μελέτη της θεότητας. Αργότερα δίδαξε θεολογία στο πανεπιστήμιο και ήταν κανόνας του Roskilde.

Το έργο του, Anatomicae Institutiones Corporis Humani (1611) ήταν για πολλά χρόνια ένα τυπικό εγχειρίδιο για το θέμα της ανατομίας. Ήταν ο πρώτος που περιέγραψε τη λειτουργία του οσφρητικού νεύρου.