Κατά 50% μειώθηκε η συλλογή αίματος τον Αύγουστο

29-08-2019

Κατά 50% έχει μειωθεί η συλλογή αίματος στη χώρα μας, τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «οι θερινοί μήνες και μάλιστα ο Αύγουστος αποτελούν διαχρονικά δύσκολη εποχή για την Αιμοδοσία στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Η ερήμωση των αστικών κέντρων λόγω αδειών είναι η κύρια αιτία».

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία τετραετίας (2016-19) – σημειώνει- η κατάσταση τον Αύγουστο 2019 διαμορφώνεται παρόμοια με μείωση της συλλογής αίματος κατά περίπου 50% συγκριτικά με τη συνήθη των μη θερινών μηνών, αλλά χωρίς διαφορές στην τετραετία.

Αναφορικά με τον ιό του Δ. Νείλου και την ελονοσία ως αιτίες για την έλλειψη αίματος φέτος, το ΕΚΕΑ διευκρινίσει ότι «σήμερα από 34 Δήμους που επηρεάζονται από τον ΙΔΝ, στους 32 διενεργείται μοριακός έλεγχος του αίματος, ενώ μόνο 2 μικροί πληθυσμιακά Δήμοι τελούν σε αποκλεισμό».

Στην περίπτωση της ελονοσίας μόνο 3 Δημοτικές ενότητες βρίσκονται φέτος σε αποκλεισμό ενώ στο μεγάλο Δήμο Ευόσμου Κορδελιού γίνεται για πρώτη φορά έλεγχος με μοριακή και ορολογική μέθοδο, τονίζει το ΕΚΕΑ.

Επιπροσθέτως, έχει δοθεί οδηγία από το ΕΚΕΑ στις υπηρεσίες αιμοδοσίας είναι να μην ακυρώνονται προγραμματισμένες πληθυσμιακές αιμοδοσίες με αναμενόμενη σημαντική συλλογή αίματος ακόμα και σε αποκλεισμένες περιοχές αλλά να γίνεται έλεγχος των συλλεγομένων μονάδων ώστε να μη χάσουμε ούτε μια μονάδα αίμα.

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Με τη σκέψη στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία και αιματολογικά νοσήματα, που πρώτοι δοκιμάζονται σε περιόδους ελλείψεων αίματος, καλούμε όλους τους εθελοντές αιμοδότες να δώσουν αίμα στην πλησιέστερη αιμοδοσία και τους συλλόγους εθελοντών να οργανώσουν έκτακτες αιμοδοσίες. Η παρουσία κρουσμάτων ΙΔΝ στις περιοχές κατοικίας τους δεν πρέπει να αναστέλλει τους εθελοντές, καθώς σχεδόν σε όλες το αίμα ελέγχεται».