Kατανάλωση αναψυκτικών: Προκαλεί ουρολοίμωξη;

26-12-2016

Η ουρολοίμωξη αγγίζει 1 στους 5 ανθρώπους παγκοσμίως, εάν και τα ποσοστά είναι υψηλότερα στο γυναικείο φύλο λόγω ανατομίας. Η δυσκολία στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης εντοπίζεται στον «φαύλο» κύκλο που δημιουργείται. Για τους παθόντες, ή καλύτερα τις παθούσες, θα γνωρίζετε καλά πως ακόμα και μετά την επιτυχή αντιμετώπιση του μικροβίου E.coli που προκαλεί την ουρολοίμωξη, η επανεμφάνισή του είναι εξαιρετικά πιθανή. Μέχρι πριν μερικά χρόνια η χορήγηση αντιβίωσης σε ανάλογα περιστατικά ήταν μονόδρομος. Σήμερα όμως έχει δημιουργηθεί η ανάγκη εύρεσης αποτελεσματικών, εναλλακτικών λύσεων στις οποίες τα μικρόβια δεν αναπτύσσουν ανθεκτικότητα.

Η απάντηση στην απαίτηση για ανεύρεση εναλλακτικών προσεγγίσεων στην ουρολοίμωξη πως φαίνεται μέσα από φυσικά συστατικά και συμβουλές διατροφής:

  • Καταναλώστε περισσότερο νερό.
  • Βάλτε στη διατροφή σας προϊόντα προβιοτικά, δηλαδή κεφίρ και γιαούρτι.
  • Εμπλουτίστε όσο το δυνατό περισσότερο την καθημερινή σας διατροφή με φρούτα και λαχανικά που είναι καλές πηγές βιταμίνης C και άλλων θρεπτικών φυτικών συστατικών (πολυφαιόλες).
  • Δοκιμάστε φυσικές λύσεις όπως το κράνμπερι.

 

Ανάμεσα σε μία από τις πλέον διαδεδομένες διατροφικές οδηγίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, αλλά χρησιμοποιούνται και από τους ειδικούς υγείας είναι η αποφυγή της καφεΐνης και αναψυκτικών. Πρόκειται όμως για μύθο ή αλήθεια; 

Καφές, αναψυκτικά & ουρολοίμωξη

Ο λαός λέει πως όπου υπάρχει φωτιά υπάρχει και καπνός! Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της επιστήμης, όπου πάντα το πρώτο βήμα στην καθιέρωση της συσχέτισης μεταξύ δύο ή περισσοτέρων παραγόντων, πραγματοποιείται μέσα από μελέτες «παρατήρησης» του πληθυσμού. Με απλά λόγια ορισμένα, περιορισμένα όμως, δεδομένα έχουν δείξει πως η κατανάλωση 2 και πλέον καφέδων την ημέρα επιδεινώνει συμπτώματα της ουρολοίμωξης όπως έντονη ανάγκη για ούρηση και η συχνότητα των επισκέψεων στην τουαλέτα. Επιπλέον σε μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε σε 5,500 χιλιάδες Άγγλους συμμετέχοντες, η αύξηση της κατανάλωσης καφέ κατά 2 φλυτζάνια μέσα σε διάστημα 5 ετών, έκανε τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης εντονότερα.

Έχοντας αναφέρει τα «θετικά» της υπόθεσης είναι απαραίτητο να τονιστεί, πως η κατανάλωση καφέ ή αναψυκτικού με καφεΐνη δεν έχει συσχετιστεί με τις πιθανότητες εμφάνισης ουρολοίμωξης. Άρα αποχή από τα ροφήματα αυτά δεν σας εξασφαλίζει απαραίτητα την πρόληψη. Επιπλέον, η ενώ έχει γίνει το «πρώτο επιστημονικό βήμα», δεν έχει ακόμα διατυπωθεί ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου η καφεΐνη, και αναψυκτικά με καφεΐνη, προκαλούν την πάθηση. Οι υποθέσεις λένε πως η ουσία αυτή «ερεθίζει» την ουροδόχο κύστη και προκαλεί τη συνεχή ανάγκη για ούρηση, και το αίσθημα της ατελούς κένωσης της ουρήθρας.

Σε ό,τι αφορά τα ροφήματα τύπου κόλα, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να συσχετίζουν τη λήψη αναψυκτικών χωρίς καφεΐνη με την ουρολοίμωξη. Εδώ οι υποθέσεις για συστατικά που περιέχονται σε αυτά και πιθανώς επιδρούν στη λοίμωξη είναι πολλές, με το φωσφορικό οξύ και τα υποκατάστατα της ζάχαρης να είναι τα επικρατέστερα. 

Τελικά να «κόψω» τον πρωινό καφέ για να αποφύγω την ουρολοίμωξη;

Όταν η κουβέντα έρχεται στη διατροφή τα πράγματα δεν είναι πάντα «άσπρο» ή «μαύρο», για τον απλούστατο λόγο πως εμπλέκεται ο πολύπλοκος ανθρώπινος οργανισμός. Έτσι ενώ δεν μπορεί κανείς με σαφήνεια να πει πως πράγματι ο καφές και τα αναψυκτικά με καφεΐνη συνδέονται με την ουρολοίμωξη, σε καμία περίπτωση μην το παρακάνετε. Σε περιόδους ύφεσης μην πίνετε περισσότερα από 2 ποτήρια καφεϊνούχων ροφημάτων ημερησίως, ενώ περιορίστε τα στο ένα ή ακόμη και κανένα σε περιόδους έξαρσης της ουρολοίμωξης. 

Διαβάστε περισσότερες διατροφικές συμβουλές για την ουρολοίμωξη, και τον ρόλο των προβιωτικών στη πρόληψη αυτής πατώντας εδώ:

Ουρολοίμωξη: 5 διατροφικά μυστικά για να την προλάβετε

Είναι τα προβιοτικά η φυσική λύση στην ουρολοίμωξη;

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

Βιβλιογραφία:

  1. I Maserejian NN, Wager CG, Giovannucci EL, Curto TM, McVary KT, McKinlay JB. ntake of caffeinated, carbonated, or citrus beverage types and development of lower urinary tract symptoms in men and women. Am J Epidemiol. 2013 Jun 15;177(12):1399-410.
  2. Kontiokari T, Laitinen J, Järvi L, Pokka T, Sundqvist K, Uhari M. Dietary factors protecting women from urinary tract infection. Am J Clin Nutr. 2003 Mar;77(3):600-4.
  3. Shmuely H, Ofek I, Weiss EI, Rones Z, Houri-Haddad Y. Cranberry components for the therapy of infectious disease. Curr Opin Biotechnol. 2012 Apr;23(2):148-52.