Κατάργηση του clawback ζητούν τα Διαγνωστικά Κέντρα

04-10-2019

Άμεση κατάργηση του μέτρου της αυτόματης περικοπής υπέρβασης δαπανών στις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις ζητά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διαγνωστικών Ιδιωτικών Κλινικών από το υπουργείο Υγείας με αφορμή το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας».

Όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή που απέστειλε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το νομοσχέδιο «δεν περιλαμβάνει καθόλου διατάξεις για την Π.Φ.Υ., η οποία έχει πολλά κρίσιμα ανοιχτά θέματα, ένα εκ των οποίων είναι η επί 7 χρόνια επιβολή ενός ανήθικου και ληστρικού μέτρου στις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής και κλινικο- εργαστηριακής ιατρικής, που αφορά την αυτόματη περικοπή υπέρβασης των δαπανών, του περιβόητου μέτρου του claw back».

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο:

Α) Το μέτρο αυτό επεβλήθη με τον μνημονιακού νόμο 4052 του 2012 και μόνο για 3 χρόνια, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους 2015, χρονικό περιθώριο αρκετά ασφαλές για τους δανειστές που επέβαλλαν το μέτρο αυτό, ώστε η Ελληνική πολιτεία να πάρει τα μέτρα εκείνα τα οποία θα εξορθολόγιζαν τις δαπάνες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις και θα περιόριζαν σε μηδενικά επίπεδα τις σπατάλες του παρελθόντος στην αναγραφή αυτών των διαγνωστικών εξετάσεων.

Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν, έστω και με καθυστέρηση δύο επιπλέον ετών και από το 2018 εφαρμόζονται πλήρως τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, οι συνταγογραφικές οδηγίες και οι ˮ κόφτες ˮ επί των συνταγογραφούμενων διαγνωστικών εξετάσεων, μέτρα τα οποία μέσω του ηλεκτρονικού τρόπου συνταγογράφησης που χρησιμοποιείται για την αναγραφή τους από το μηχανογραφικό σύστημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (παραπεμπτικά), έχουν περιορίσει τις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων του Οργανισμού.

Β) Οι διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις αναγράφονται στο ηλεκτρονικό παραπεμπτικό από τον κλινικό ιατρό, ο οποίος εξετάζει τον ασφαλισμένο που τον επισκέπτεται για το ιατρικό πρόβλημα που τον απασχολεί και αυτός αποφασίζει για το πόσες και ποιες εξετάσεις θα διενεργήσει ο ασφαλισμένος για να έχει την τελική διάγνωση, βάσει της οποία θα προχωρήσει στην θεραπεία του ασθενή του. Απεναντίας, οι ιατρικές διαγνωστικές μονάδες αφενός μεν δεν μετέχουν καθόλου στην αναγραφή αυτών των εξετάσεων που κρίνει ότι πρέπει να διενεργηθούν ο κλινικός ιατρός, αφετέρου δε είναι υποχρεωμένες να εκτελέσουν όλες τις εξετάσεις που αναγράφονται στο ηλεκτρονικό παραπεμπτικό που προσκομίζει ο ασφαλισμένος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με ποινή μάλιστα αντισυμβατικής συμπεριφοράς εάν δεν τις εκτελέσουν.

Μολονότι λοιπόν οι ιατρικές διαγνωστικές εργαστηριακές μονάδες δεν συμμετέχουν καθόλου ούτε στο πόσες, αλλά ούτε και σε ποιες διαγνωστικές εξετάσεις θα αναγράφει στο ηλεκτρονικό παραπεμπτικό του εξεταζόμενου ο κλινικός ιατρός, απεναντίας είναι υποχρεωμένες να τις διενεργήσουν, έρχεται το κράτος μέσω του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και περικόπτει ένα μεγάλο ποσοστό από την αποζημίωση που δικαιούνται με βάσει έναν τιμοκατάλογο του 1991, ο οποίος μάλιστα τιμοκατάλογος έχει υποστεί μείωση δύο φορές κατά 63% αθροιστικά σε πολλές από αυτές τις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις και πράξεις και κατά 40% περίπου μεσοσταθμικά για το σύνολο των διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος ζητά «την αποκατάσταση της νομιμότητας με την άμεση κατάργηση του μέτρου του claw back, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια που εφαρμόζεται, επτά (7) συνολικά με το τρέχον έτος, έχει υπερχρεώσει όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια) και τις οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή, με όλες τις συνέπειες που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη για αυτές τις ιδιωτικές ιατρικές μονάδες, οι οποίες εξυπηρετούν πάνω από το 90% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.».