Κατάρτιση αστυνομικών σε θέματα εξάρτησης

26-12-2016

Στα πλαίσια της Πράξης του ΕΣΠΑ «Κατάρτιση Αστυνομικών σε Θέματα Εξαρτήσεων» με δικαιούχο τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ, εγκαινιάζεται ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης αστυνομικών στις εγκαταστάσεις του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.  Συνολικά όπως αναφέρει σε δημόσια ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας, θα διεξαχθούν τέσσερις κύκλοι εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια του 2014, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αστυνομικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

  Το πρωτότυπο αυτό πρόγραμμα αφορά την εκπαίδευση αστυνομικού προσωπικού ΕΛ.ΑΣ στην ήπια αστυνόμευση των εξαρτημένων ατόμων υπό το πρίσμα της μείωσης της βλάβης και με σκοπό την προστασία της υγείας των τοξικοεξαρτημένων και των αστυνομικών.  Η εκπαίδευση υλοποιείται σε διαδοχικές φάσεις και μέσα από την ανατροφοδότηση του εκπαιδευτικού υλικού σε κάθε φάση,  με βάση τα αποτελέσματα της προηγούμενης. Η εκπαίδευση έχει σε μεγάλο βαθμό διαδραστικό χαρακτήρα και στοχεύει στην ανάπτυξη πρακτικών ήπιας αστυνόμευσης με την αξιοποίηση και οργάνωση της εμπειρίας των αστυνομικών.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την παραγωγή πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού, βασισμένου στους καρπούς των σεμιναρίων, το οποίο θα υιοθετηθεί από τον ΟΚΑΝΑ και την Αστυνομική Ακαδημία.

 Υπό την καθοδήγηση των επιστημονικά υπευθύνων  του προγράμματος, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιο Δουζένη, και την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Σοφία Βιδάλη, οι οποίοι πλαισιώνονται από μια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων και στελεχών  του Οργανισμού, διανοίγονται νέοι ορίζοντες στον τρόπο που οι αρχές αντιμετωπίζουν τους παραβάτες ουσιοεξαρτημένους.