Κατασχετήριο για 850 φαρμακεία ανακοίνωσε ο ΠΦΣ

26-12-2016
Συνάντηση διάρκειας 2 ωρών είχε χθες αντιπροσωπεία του ΠΦΣ που αποτελείτο από τον Πρόεδρο κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη, και από τα μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΠΦΣ κ.κ. Δημήτρη Καραγεωργίου και Γιάννη Μακρυγιάννη με τον κ. Τζουζέπε Καρόνε, όπου παρουσιάστηκε η σημερινή κατάσταση στην αγορά φαρμακείων.
 
Συγκεκριμένα ανάμεσα στην αναλυτική παρουσίαση πολλών σημείων ο ΠΦΣ: 
  • Επεσήμανε ότι,  στην τριετία που πέρασε ο τζίρος των φαρμακείων μειώθηκε στο 1/3 του αντίστοιχου τζίρου του 2009 χωρίς αντίστοιχα να έχουν μειωθεί τα λειτουργικά έξοδα των  φαρμακείων.
  • Επεσήμανε ότι, 850 φαρμακεία σε όλη τη χώρα έχουν κατασχέσεις που έχουν κοινοποιηθεί στον ΕΟΠΥΥ εξαιτίας των οφειλών που δεν μπορούν να καταβάλλουν προς τράπεζες, εφορίες  και προμηθευτές.
  • Επεσήμανε  τις σημαντικές μειώσεις του ποσοστού κέρδους είτε άμεσα είτε έμμεσα με τα rebate καθώς και την έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας των μονίμων καθυστερήσεων των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και των παγωμένων ληξιπρόθεσμων χρεών των ετών  2010, 2011 και 2012.
  • Επεσήμανε ότι, ότι ένας σημαντικός  αριθμός φαρμάκων που αντιστοιχεί στο 25% της Δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης έχει αφαιρεθεί από την ύλη του φαρμακείου και έχει μεταβιβαστεί στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που καθημερινά αυξάνονται προς όφελος του κρατισμού.
  • Επεσήμανε ότι, το ποσοστό κέρδους 15% των φαρμακείων που εντάχθηκε στο Μνημόνιο από το 2010 είναι αυθαίρετο, εξωπραγματικό και μη βιώσιμο.

Η Συζήτηση για τα ΦΥΚ

Στη συνάντηση με τον κ. Καπόνε, ο ΠΦΣ παρουσίασε την πρόταση για την διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία με τις εξής προϋποθέσεις:
  1. Καθιέρωση σταθερής Έκπτωσης σε συνδυασμό με το χρόνο πληρωμής  της φαρμακοβιομηχανίας προς τα φαρμακεία ή  τις φαρμακαποθήκες.
  2. Πρόσθετο ποσοστό κέρδους 1-5% κλιμακωτά αντιστρόφως ανάλογο, με την τιμή του φαρμάκου
  3. Κατάργηση του ειδικού rebate 5%
  4. Καθιέρωση πλαφόν ανά φαρμακείο και ανά μήνα ύψους και αριθμού συνταγών για την δίκαιη διασπορά των συνταγών.
Η διάθεση των φαρμάκων αυτών από τα ιδιωτικά φαρμακεία με τα συγκεκριμένα ποσοστά, συμβάλλει στην υπερκάλυψη της Μνημονιακής υποχρέωσης ποσοστού κέρδους στο ύψος του 15%.
Ακόμη ο ΠΦΣ τόνισε ότι, κάθε συζήτηση για χορήγηση των ΜΥΣΥΦΑ από σημεία εκτός φαρμακείων θα είναι πράξη εγκληματική και επικίνδυνη για τη Δημόσια υγεία και την ασφάλεια των ασθενών. Επίσης για τα γενόσημα φάρμακα επισημάνθηκε ότι, είναι λανθασμένη η πίεση  βίαιης αύξησης της διείσδυσης τους στην αγορά, όταν αυτή δεν συνδυάζεται με την ανάλογη επιστημονική υποστήριξη, την εντατικοποίηση των ελέγχων του ΕΟΦ, για όλα  ανεξαιρέτως τα φάρμακα και την εξασφάλιση βιοϊσοδυναμίας και βιοδιαθεσιμότητας μεταξύ πρωτοτύπων και γενοσήμων.
Από την πλευρά του ο κ. Καρόνε δεν θέλησε να δεσμευτεί για κανένα από τα αιτήματα που έθεσε ο ΠΦΣ. Αντίθετα φάνηκε ότι ήταν πολύ καλά ενημερωμένος.