Κατάθλιψη: Ακόμα και μια ώρα γυμναστική την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει

05-10-2017

Για τους περισσότερους η γυμναστική είναι μια πολυτέλεια την οποία δεν έχουν όλοι αφού χρειάζεται όρεξη και ελεύθερο χρόνο. Θα πρέπει όμως όλοι να προσπαθήσουμε να αφιερώνουμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως μια ώρα γυμναστική την εβδομάδα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης στο μέλλον.

Το συμπέρασμα αυτό των ειδικών, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Psychiatryπροκύπτει από νεότερη ανάλυση στοιχείων νορβηγικής μελέτης που αξιολόγησε τις συνήθειες εκγύμνασης, συνδυαστικά με τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους, σε δείγμα σχεδόν 34.000 ενηλίκων.

Η ενδελεχής ανάλυση των στοιχείων από Βρετανούς, Αυστραλούς και Νορβηγούς ειδικούς, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σάμιουελ Χάρβεϊ της Σχολής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, έδειξε ότι τα άτομα που γυμνάζονται μόλις μια ώρα την εβδομάδα, ανεξαρτήτως έντασης, έχουν 44% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης σε ορίζοντα δεκαετίας, εν αντιθέσει με εκείνους που δεν αθλούνται.

Η αρχική μελέτη είχε ξεκινήσει το διάστημα 1984-1986 και οι συμμετέχοντες, που τότε ήταν κατά μέσο όρο 45 ετών, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, ενώ απάντησαν σε ερωτήσεις για την υγεία τους και τον τρόπο ζωής τους. Επίσης, υποβλήθηκαν σε ψυχιατρική αξιολόγηση.
Το 1995-1997 επενεξετάστηκαν τα δύο τρίτα του αρχικού δείγματος. Περίπου το 7% είχε εκδηλώσει κατάθλιψη, ενώ περίπου το 9% είχε κλινικά επίπεδα άγχους.

Η γυμναστική δεν είχε επίπτωση στο άγχος. Αλλά ανεξαρτήτως φύλου ή έντασης της άθλησης, η τακτική εκγύμναση που διαρκούσε τουλάχιστον μια ώρα την εβδομάδα σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι σχεδόν το 12% των περιπτώσεων κατάθλιψης θα μπορούσαν να προληφθούν αν τα άτομα γυμνάζονταν με χαμηλή ένταση, εβδομαδιαίως.

«Το βασικό εύρημα της μελέτης είναι ότι και μικρή ποσότητα τακτικής άσκησης φαίνεται να προστατεύει τους ενήλικες από την κατάθλιψη. Και μην σκεφτείτε, όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο, γιατί δεν ισχύει. Η μεγάλη πλειοψηφία των ψυχικών θετικών επιπτώσεων της άσκησης γίνονται αντιληπτές όταν τα άτομα από την καθιστική ζωή αρχίζουν να αθλούνται μια με δύο ώρες την εβδομάδα», σχολιάζει ο Δρ Χάρβεϊ.

Και συμπληρώνει ότι το σημαντικό είναι επίσης ότι οποιαδήποτε μορφή γυμναστικής, ακόμα και από το βάδισμα.

Σε ότι αφορά τον τρόπο που η γυμναστική αποτρέπει την εκδήλωση της κατάθλιψης, οι ερευνητές εξηγούν ότι «αυτό προς το παρόν παραμένει ανεξήγητο».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γιατί δεν μας αρέσει η γυμναστική; Η επιστήμη εξηγεί!
Κατάθλιψη: Διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο